КОМЕМОРАЦИЈА У ЗАСАВИЦИ

У близини Сремске Митровице у селу Засавици 12. октобра 2021. године је обележенено је осамдесет  година од сећања  Јевреја, Рома и Срба  које су Немачки окупатори стрељали на пољу Полој крај села. Помен јеврејским жртвама одржао је главни радин Србије Исак Асил а помен Ромима и Србима је одржао свештеник Слободан Гачић.

Затим су венце положиле делегације:  Града Сремске Митровице на челу са Градоначелницом госпођом Светланом Миловановић и замеником начелника Градске управе за културу и спорт господином Зораном Мишчевићем, у име Града Шапца заменик градоначелника господин Лазар Кнежевић, Амбасадор Републике Аустрије његова екселенција Nikolaus Lutterotti а у име Савеза Јеврејских општина Србије господин Мирко Адам председник Јеврејске општине Нови Сад, у име Јеврејске општине Београд председник господин Арон Фукс као и  председник Савета Месне заједнице Засавица II господин Мирослав Марић.

Након минута ћутања присутнима су се обратили: Миљан Гарчевић историчар, потпредседник Јеврејске општине Београд Давор Салом, у име Амбасаде Републике Аустрије амбасадор Nikolaus Lutterotti у име домаћина Града Сремска Митровица обратила се градоначелница Светлана Миловановић.

Стихове песника Љубише Јоцића говорила је и програм комеморације на Спомен обележју Засавица водила Јасна Арбанас.