Конкурс „Драгојло Дудић”

ГРАДИТЕЉИ И ЧУВАРИ СЛОБОДЕ

Успешно и додељивањем награда и похвалница завршен је 46. књижевно-историографски конкурс, признат и познат под именом Драгојла Дудића, борца за слободу и правду у балканским и Првом светском рату, напредног земљорадника, беседника и писца, партизана с почетка народног устанка 1941, првог председника Народноослободилачког одбора што је касније, по ослобођењу, прерастао у Народну скупштину Србије.

Баш у том скупштинском дому у Београду, где у фоајеу дично стоји бронзана биста Драгојла Дудића, одржана је традиционална церемонија у организацији истоимене фондације и СУБНОР-а Србије као оснивача и покровитеља.

Жири за књижевност и историографију (у коме су били др Миодраг Игњатовић, др Милан Кољанин и др Мирољуб Васић) доделио је награде и похвале  делима о ослободилачким ратовима Србије.

Прва награда додељена је историографском раду НЕБО НА ДЛАНУ, под шифром „Радар“, аутора Рајице Бошковићa из Београда.

Друга награда роману БАБА И КОМАНДАНТ, под шифром „Ратне репортаже“, аутора Василија Карана из Бањалуке.

Трећа историографском раду КРАЉЕВ ИЗАСЛАНИК, под шифром „100“, аутора Радована Ковачевића из Београда.

Похваљени су следећи радови:

Роман ОКРУГЛИЦА, под шифром „Свијетлост“, аутора Слободана Јанковића из Бањалуке.

Роман БОМБЕ, под шифром „Бајка о Николи Тесли“, аутора Радована Вујадиновића из Даниловграда.

Роман ВОЈИСЛАВА ГАГУНА ВУКОТИЋ-ЖЕНА ЧОВЕК, под шифром „Матица“, аутора Војиславе Латковић из Крагујевца.

Отварајући свечани скуп, председник Фондације „Драгојло Дудић“, књижевник Милош Јевтић, посебно је подвукао значај овог конкурса који се у тешким временима одржао и здушно подржава ствараоце који су и градитељи и чувари наше слободе.

У име СУБНОР-а Србије говорио је заменик председника генерал Видосав Ковачевић, истичући залагање многољудне патриотске и традиционалне антифашистичке организације да допринесе бољитку у свим сегментима свакодневнице и у том погледу и већ афирмисаним књижевно-историографским конкурсом „Драгојло Дудић“ као доказ да се стварању поклања посебна пажња и чувају вредности од заборава и искривљавања.

Награђенима је председник СУБНОР-а Душан Чукић, уз председника Фондације Милоша Јевтића, уручио награде и похвале.

Добитник прве награде, пуковник Рајица Бошковић из Београда, топло је захвалио, описујући да се латио сложеног задатака да у делу „Небо на длану“ опише пут нашег војног ваздухопловста од настанка до садашњих дана, на аргументован начин прикаже како су брањени слобода и суверенитет у различитим етапама и посебно у време злочиначке натовске агресије 1999. године.

Топлим речима, о конкурсу „Драгојло Дудић“, многобројним учесницима у готово пет деценија и организаторима, обратио се и награђени  публициста из Београда  Радован Ковачевић, иначе дугогодишњи новинар дневног листа „Политика“, као и Војислава Латковић из Крагујевца као похваљена списатељица.

У дворани Народне скупштине Србије, на свечаној подели награда били се многе познате личности, припадници Војске Србије, у име Министарства за рад и борачка питања државни секретар Негован Станковић, чланови СУБНОР-а, представници других организација.

Овом светковином је, у исто време, отворен 47. наградни конкурс „Драгојло Дудић“ за књижевно-историографско стварање.