Космај

СЛАВА  ЗАБОРАВА  НЕМА

Велика, скромна али достојанствена, свечаност одржана је на славном шумадијском Космају у част 72.годишњице легендарног партизанског одреда, 2.јула који се обележава и као званични дан општине Сопот.

На врху планине, баш онако као пре више деценија, окупио се народ – стари борци, њихови потомци, симпатизери и поштоваоци антифашистичког фронта у време Другог светског рата, неустрашиви противници свих данашњих зала што се у савременом виду надвијају над нашом планетом, представници власти из околних општина, чланови СУБНОР-а, омладина, сви у истом строју да одају почаст храбрим партизанима који нису дочекали слободу, тамо где је њихово вечно станиште, испод камених сводова споменика чији су се кракови попут лиснатих крила извили ка небу.

ПУТ  СЛОБОДЕ

Положени су венци и одата је пошта, а председник Градског одбора СУБНОР-а Београда, пуковник Боро Ерцеговац, говорио је о јулским данима 1941.кад је, на истом месту где се сада на пропланку уздиже монумент, Филип Кљајић саопштио одлуку Покрајинског комитета Комунистичке партије за Србију да се оснива партизански одред од две космајске и две посавске чете.

Први командант био је Коча Поповић, заменик Раде Јовановић, а комесар Бора Марковић. Одред је мушки ишао из битке у битку са надмоћним  окупатором и издашним помагачима из домаће средине и у току 40 ратних месеци заслужио 16 одличја народног хероја.

У преко хиљаду акција учествовало је око 2.000 бораца, од којих је 500 погинуло или рањено.

Космајско-посавски одред у октобру 1943.ушао у састав Прве шумадијске бригаде заједно са шумадијским, ваљевским и чачанским одредом, да би заједно наставили пут слободе.

”Уместо да Србија буде поносна на своје славне јединице које су ослободиле земљу и дале немерљив допринос победи над фашизмом – рекао је Ерцеговац – ситуација је, нарочито после тобожњих демократских промена, сасма супротна. Дезавуише се историјска истина, партизани постовећује са издајничким покретима, мењају имена улица и тргова, бришу се у школским уџбеницима текстови о НОР, покушава да се затре истина о НОБ, игнорише постојање и велика активност СУБНОР-а.

Али, нека упамте да нема те силе која ће спречити борце, њихове потомке, поштоваоце, симпатизере, све антифашисте, нас којих је сваким даном све више, да се боримо за славне идеале, праву и једину истину о НОБ и партизанском народном покрету и то преносиумо на млада поколења”.

СВЕ  ЈАЧА  ОРГАНИЗАЦИЈА

На Космају су изнесени подаци о све јачој организованости СУБНОР-а у Србији. Тим поводом је речено да само у Београду има 17 општинских одбора борачке организација, 192 месна удружења и 33 секције ратних јединица.

Недавна изборна скупштина определила се за Градски одбор са 55 и Председништво од 15 чланова. Сви су кренили у извршење обавеза, нема летњих прекида, постоје само задаци што значе пуну активност за још јачу организацију која ће решавати статусна и социјална питања чланства, али неће изостављати, дакако, ни једну област свакодневице. Овом приликом, на Космају, председник Градског одбора СУБНОР-а Београда, Боро Ерцеговац, напоменуо је да борачка организација има веома добру сарадњу са челницима појединих општина: Живорад Милосављевић, Зоран Гајић, Бранка Савић и Весна Шаловић исказују пуно разумевање према чланству СУБНОР-а и доказују како треба да се понаша локална власт.

Свечаности на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, потпредседник генерал др Бранислав Поповић и члан Председништва Душан Чукић-

Изведен је и краћи уметнички програм посвећен космајским и посавским партизанима.