Космај

ДАН ФОРМИРАЊА КОСМАЈСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

Поводом годишњице формирања Космајског партизанског одреда, Градски одбор СУБНОР Београда са својим општинским организацијама, секцијама и удружењима ратних јединица и Колективним члановима, окупили су се 2. јула код велелепног споменика на врху планине Космај.

Делегацију ГО СУБНОР Београда предводио је председник ГО СУБНОР Београда и заменик председника СУБНОР-а Србије, пуковник Бора Ерцеговац. Положени су венци и одата почаст борцима палим за слободу. Венце су положиле делегације Градске општине, Сопот и Младеновац, делегација ГО СУБНОР Београда, као и делегације ОО СУБНОР-а Сопота, Младеновца, Гроцке и Барајева, делегација Удружења 6.личке дивизије „Никола Тесла“ и делегација СПС Сопота.

О значају Космајског партизанског одреда говорио је Раде Стевановић, председник СУБНОР Сопота који је између осталога истакао да је Космајски партизански одред на дан формирања имао у свом саставу две чете са 94 борца, а већ средином августа нарастао је на четири чете да би септембар месец дочекао са 250 прекаљених бораца. Космајски партизански одред је изнедрио и 7 Народних хероја. Иако смо научили да се сваког 2. јуна цела планина Космај ори од партизанских песама, овога пута је због пандемије и мера Владе Србије било мало другачије.

Није било масовног окупљања али су делегације СУБНОР Београда у тишини положиле венце, одале пошту и поклониле се сенима палих бораца, пославши тако снажну поруку да нас ништа не може спречити на путу неговања традиција и антифашистичког деловања, јер народ који не цени своју прошлост никада неће имати будућност.