САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863289Укупно посета:
 • 2654516Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

КО ДА ЗАБОРАВИ ЗВЕРСТВА ДРАЖИНИХ „ЈУНАКА“

Поводом срамног чина рехабилитације Драже Михаиловића, борци НОР-а са територије Крагујевца и Шумадије (њих 163) дижу глас и на овај начин се обраћају јавности:

„Ми, преживели борци НОР-а који смо крварили широм ратишта наше земље, од питоме шумадијске равнице па до словеначких планина, добро памтимо злочине четничких хорди којима се на челу налазио Михаиловић. Њихово батинање, пљачкање и злочини „црнотројкаша“ урезали су нам се у сећање и ни са чим се не могу избрисати. Како то да командант једне војске (војска која је била уз бок немачким фашистима и служила добрано четири године) није могао да зна шта чине његови потчињени, какве злочине раде по Шумадији, у логору на Метином брду и Медни, како убијају патриоте и родољубе истинске борце за слободу.

Како гледати на срамно решење о рехабилитацији Михаиловића које вређа невине жртве четничких злочина као што су Живан Живановић Папа, стари Илија Прокић Недић, Станимир Симић, Милорад Карић, Радован Тошић, Љубица Тошић, Радосав Срећковић, Даринка Радовић са ћеркама Радмилом и Станком, Софија и Радојица Ристић, Ђорђе и Пава Зечевић, Десанка Јакшић, Радмила Благојевић, Драгољуб Ивановић и многи други над којима је бестијално дивљала четничка кама.

О каквој рехабилитацији говори суд који није хтео или није смео (а стављен у дневну политику) да се позабави депешом бр. 2293 и документу – распису од 25. новембра 1942. године коју је поменути Дража Михаиловић упутио свим четничким јединицама и потчињеним командантима:

„Не знам са колико речи да вам подвучем да се у свим јединицама створе „летеће бригаде“ и  „црне тројке“… Њихов задатак је да очисте свој терен од комуниста и њихових симпатизера и других разних елемената…“

Зато овај сраман чин рехабилитације Михаиловића није за нас борце ништа друго до покушај ревидирања историјске истине, суноврат правосуђа и вређање четничких жртава. Он не може да из сећања и памћења нас бораца и свих патриота и антифашиста црвеног Крагујевца и Шумадије обрише четничка зверства, њихове злочине и „црне тројке“.

За секцију бораца Прве пролетерске секције Крагујевца

и бораца Шумадије и Крагујевца

првоборац Влада Сретеновић

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Протест Крагујевца

 • pedjaza каже:

  Prema sudskoj hijerarhiji, Viši sud u Beogradu ne bi trebalo da bude ni nadležan za donešenje odluke o rehabilitaciji onih koje je osudio Vrhovni sud FNRJ. U sadašnjem pravosudnom sistemu Srbije, postoje još dve više sudske istance, a to su apelacioni sud i Vrhovni kasacioni sud. Po logici, o rehabilitaciji bi eventualno mogao odlučivati Vrhovni kasacioni sud.
  S druge strane, Viši sud se u presudi dosta ogradio, pa je u obrazloženju navedeno da je ralog rehabilitacije to što Draža Mihailović nije imao fer suđenje i što je ono bilo politički obojeno. I laici mogu zakljućiti da se radi o prilično neutemeljenim razlozima. S obzirom da je po istoj metodlogiji suđeno i drugim optuženim za ratne zločine i da su mnogi od njih osuđeni, ispada da bi svi oni sada mogli biti rehabilitovani zbog nefer suženja.
  Suđenje Draži Mihailoviću, kao i svim ostalim, vršeno je na osnovu međunarodne obaveze Jugoslavije o suđenju za ratne zločine. Budući da je suđenje Radio Beograd direktno prenosio, da je ono bilo obavljeno uz strogo poštovanje svih tadašnjih pravila, da je bio prisutan veliki broj stranih diplomata u Jugoslavij i da niko nije imao ozbiljne primedbe na sam tok suđenja i presudu, više je nego jasno da je upravo presuda o rehabilitaciji subjektivna i politički obojena.
  Ratne zločine počinjene pod komandom ovog četničkog krvoloka, nikada ni jedan sud neće moći da negira i izbriše.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.