Крагујевац

ПОНОВО СТРЕЉАЈУ У ШУМАРИЦАМА!

Историјски музеј Србије и Спомен парк „Крагујевачки октобар“ организују у просторијама музеја 21.октобар у Шумарицама отварање изложбе „У име народа“ (политичка репресија у Србији 1944-1953. године) аутора Срђана Цветковића.

У наведеној промоцији како је најављено на позивници учествоваће Јелисавета Карађорђевић, Немања Девић, Срђан Цветковић, Славољуб Јовановић и Ненад Ђорђевић.

Изложба не би завредила пажњу да се о њој пише али ако се има у виду да се жели показати тзв „комунистички терор“ у Србији 1944-1953. године и да се организује у просторијама Музеја 21. октобар у Шумарицама који је посвећен стрељаним родољубима и патриотама од стране нацистичких хитлероваца и њихових слугу љотићеваца – показује патолошку увреду аутора и вређање успомене на шумадинске страдалнике у стварном терору фашиста у Другом светском рату.

Несхватљиво је да се у институцији као што је Спомен музеј „21 октобар“ који је посвећен једном од најмасовнијих злочина на територији Србије отвара изложба чиме се изједначава немачки фашизам и партизански покрет.

Аутор изложбе г. Цветковић био је секретар Државне комисије за тајне гробнице и добро је познат јавности кад се трудио да увећа број стрељаних у наведеном периоду. Напомињемо да смо установили да су стрељана лица уписивана више пута на списак (у неколико општина), да су измишљана имена, као и навођена лица која су изгубила животе у борбама и ван територије Србије.

Срамота је такође што се злоупотребљава институције Историјског музеја Србије и Спомен парка „Крагујевачки октобар“ за исказивање  острашћености према партизанском покрету и НОБ-у у целини и умањује допринос Србије у антифашистичкој борби.

Ова најновија провокација ауторима изложбе и промотерима не смета да наново вређају патриоте и родољубе и њихове потомке, иако су у оном систему, који без аргумената нападају, остварили егзистенцијалне циљеве и уживају у плодовима – стоји у саопштењу Информативне службе Градског одбора СУБНОР-а Крагујевац.