Крагујевац

ИМАМО ЧИМЕ ДА СЕ ДИЧИМО

Поводом Дана победе над фашизмом, ГО СУБНОР Крагујевац организовао је полагање венаца на спомен гробницу народних хероја у центру Крагујевца.

Венце су положиле делегације: Скупштине града Крагујевца, команде гарнизона ВС, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а, ГО СПС Крагујевац, удружења потомака ратника Србије 1912-1920, удружење РВС, удружење породица погинулих бораца РВИ, удружење војних пензионера Крагујевац, удружење прогнаних Срба из Крајине „Зора“, као и чланови породице погинулог мајора Владана Микићевића.

Уз интонирање химни Југославије и Републике Србије („Хеј словени“ и „Боже правде“) као и традиционалну химну СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“ и звуке Лењиновог посмртног марша, одата је почаст свим погинулим у НОР-у и револуцији.

Скупу (било је присутно преко 200 људи) обратио се председник ГО СУБНОР-а Крагујевац, проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао допринос Србије, Шумадије и Крагујевца у победи над фашизмом.

После полагања венаца одржана је свечана седница Окружног и Градског одбора СУБНОР-а на коме је поводом 65 годишњице формирања СУБНОР-а Србије говорио председник Окружног одбора СУБНОР-а Живомир Смиљковић, ген. ппук. у пензији, и једини живи првоборац Крагујевачког партизанског одреда и Шумадије, друг Влада Сретеновић (90 година).

Такође је извршена промоција листа „Крагуј“ гласила Окружног и Градског одбора СУБНОР-а коју је за ову прилику издао СУБНОР Крагујевац.

У склопу обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом положени су венци на споменик погинулим Црвеноармејцима у Опорници код Крагујевца.

Поводом 6. маја, Дана града Крагујевца, ГО СУБНОР Крагујевац посетили су гости из САБНОР-а кантона Сарајево. Делегацију САБНОР-а предводио је Ибрахим Х. Чомић, председник, Милан Дука, Рахман Лончаревић и Ибрахим Дурмо.

Председник Окружног одбора Живомир Смиљковић, ген.ппук. у пензији, упознао је делегацију са активностима борачке организације у Шумадији и постигнутим резултатима.

Делегацију из Сарајева примили су и челни људи Скупштине града Крагујевца, на челу са градоначелником Верољубом Стевановићем.

Гости су обишли спомен парк Шумарице, народни музеј у Крагујевцу, зграду старе Скупштине и цркву.