САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869786Укупно посета:
 • 2664782Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ РОМЕ

Поводом Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца у сарадњи са сродним удружењима и институцијама положио је цвеће на спомен обележја.

Србима, Ромима и Јеврејима које су немачки фашисти стрељали 20. октобра 1941. године у Багремару (њих 117) као и на споменик малим чистачима у крагујевачким Шумарицама, где су потпомогнути љотићевцима и недићевцима, Немци убили и 23 дечака Рома од којих је најмлађи имао само 11 година. Они су стрељани јер су одбили да чисте чизме немачким војницима.

Пред спомеником малим чистачима ученици основних школа читали су стихове из књиге „Одстрел анђела“ српске књижевнице Јасмине Ан Јовановић, коју је објавио СУБНОР.

 „Људи!

Знате ли?

На овој пркосној ледини,

испод посвећеног мермера,

поименце сабрани, немо леже,

у болу заувек збратимљени,

Срби, Јевреји и Роми…“

У току Другог светског рата из Крагујевца је у партизане ступило 323 припадника ромске народности од чега је њих 29 носилаца Партизанске споменице 1941. године, истакнутих бораца а касније признатих и познатих грађана Шумадије и Србије.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Крагујевац

 • pedjaza каже:

  Pored Jevrejskog, Romski narod je bio najugroženiji tokom Drugog svetskog rata, jer je nacistička mašinerija Trećeg Rajha imala za cilj da likvidra sve Jevreje i Rome. Maltertirani, obeležavani žutim trakama, zatvarani u koncentracione logore smrti i nemilosrdno ubijani, Romi su bili suočeni sa reškim mukama samo zato što su pripadnici jednog naroda.
  Ni jedn drugi kriterijum za njihovu diskriminaciju nije postojao, osim nacionalne pripadnosti. I ako relano nikome nisu smetali, niti ikoga ugrožavali kao narod, platili su previsoku cenu.
  Ni za potpuno nevinu i bespomoćnu decu romske nacionalnosti nisu važili ništa drugačiji kriterijumi. Opravdano je postaviti pitanje: “Šta se nalozilo u glavama onih koji su naređivali i sprovodili njihovu likvidaciju?”
  Svojim učešćem u NOR-u i podvizima ostvarenim u borbama, mnogi pripadnici ovog naroda su pokazali privrženost svojoj domovini i građanima koji u njoj žive.
  Oni koji su ubili 23 dečaka Roma i sve druge nedužne Rome, Jevreje, Srbe kao i pripadnike ostalih naroda, kakvi su bili u danu kada su to počinili, takvi će ostati večno. Fašistička i nacistička ljaga nikada i ničime neće moći da bude obrisana, pa samim tim ni zaboravljena.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.