Крагујевац

НОВИ ЗАЈЕДНИЧКИ СТРОЈ

У просторијама ГО СУБНОР-а Крагујевац обележена је годишњица формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, и дан формирања ЈНА.

Венце на гробницу Народних хероја и бораца НОР-а у центру Крагујевца положиле су делегације СУБНОР-а Шумадије, СПС-а Крагујевца, ОРВС Крагујевац, као и органи локалне самоуправе града Крагујевца.

Том приликом се грађанима, борцима, омладини (било је преко 150 људи) обратио председник ГО СУБНОР Крагујевац проф. Жељко В.Зиројевић, који  је подсетио на слободарске традиције нашег народа, револуционарну прошлост, као и на херојска дела пролетера у чијем саставу је био прослављени Трећи крагујевачки батаљон.

По полагању венаца одржана је свечана седица СУБНОР-а Шумадије и ГО СУБНОР-а Крагујевац, на којој је извршена анализа досадашњег рада, донети задаци за наредни период и додељена признања најуспешнијим у досадашњем раду.

Признања су додељена Мирјани Смиљковић за изузетан допринос у популарисању и омасовљавању СУБНОР-а, Обрену Ћетковићу истакнутом привреднику и бескомпромисном борцу НОР, Зорану Прокићу, новинару, Драгану Стојићу успешном привреднику и директору компаније „Дунав“ у Крагујевцу, Бранку Љиљку, дипл.инг.п.пук у пензији, дипл.ек. Небојши Јаковљевићу, као и Славици Коминац, потпредседици Скупштине града Крагујевца за допринос у афирмацији СУБНОР-а.

На седници је једногласно донета долука о формирању Секције партизана Шумадије, коју је образложио Влада Сретеновић (90 година), борац Крагујевачког партизанског одреда, учесник (једини живи са Дуленског саветовања 16.9.1941.године). На његов предлог за председника секције партизана Шумадије изабран је проф. Жељко В.Зиројевић.

Посебно је одато признање председнику Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије Живомиру Смиљковићу, г.п.пук у пензији за несебичан рад, залагање и допринос у раду СУБНОР-а.

На свечаној седници уручене су нове чланске карте СУБНОР-а Србије, осамнаесторици новопримљених чланова од којих су најмлађи припадници постали Борис Николић и Бранислав Илић.