САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА У ТЕМЕЉИМА ОТАЏБИНЕ

Осмог јануара 1948. године у Крагујевцу, центру Шумадије, окупили су се највиши војни и државни функционери Србије и Југославије Александар Ранковић Марко, Слободан Пенезић Крцун, Славко Зечевић Влада, Душан Петровић Шане са 57 бораца и ратника Трећег крагујевачког батаљона и Крагујевачког партизанског одреда.

Формира се СУБНОР. Прва организација у Србији, онако како доликује Крагујевцу и Шумадији. И не без разлога. Крагујевац, град страдалник, бунтовник, стециште и средиште напредних идеја и буна.

Седамдесет година касније. Јубилеј за трајање. Народна библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу. У препуној сали, уз звуке песама „Ово је Србија“ и химном „Партизан сам, тим се дичим“ обележавање великог и славног датума.

Стихове Танасија Младеновића, комесара Шумадијског партизанског одреда, песника Чедомира Миндеровића, Косте Абрашевића казују драмски уметници и ученици Основне школе ”Трећи крагујевачки батаљон” предвођени директором проф. Слободаном Живановићем.

Председник крагујевачког и шумадијског СУБНОР-а, академик пуковник проф. Жељко В. Зиројевић говори са пијететом о херојима Раји Недељковићу, Воји Радићу, Миодрагу Урошевићу Артему, чика Влади Сретеновићу, проф др.Мићи Зечевићу, легенди СУБНОР-а, дипломати и новинару Душану Чукићу који наставља пут антифашизма и слободарства. И о оних преко 135.000 чланова СУБНОР-а Србије који чувају утабани успешан седам деценија дуг пут.

Песници и списатељи Мики Лазаревић, Жижа Марковић, Живота Марковић Пушкин, Јасмина Ан Јовановић дарују стихове и прозу о слободи и победништву.

Седамдесет година није мало. Трајање слободе и слободарства. СУБНОР Србије, ударна песница одбране Отаџбине. Чувари свега што се зове Игмански марш, Козара, Неретва, Сутјеска али исто тако и Краљево, Шумарице, Вранић, Сремски фронт.

 Нико не може да узме из срца и душе хероје Синђелића, Рајића, Волође, Саве Ковачевића, Славка Родића, мајора Тепића и свих оних што су уклесали имена у темеље наше Отаџбине.

Седамдесет година трајања слободе и трајања антифашизма. СУБНОР Србије, луча и водиља слободарства.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.