САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 823594Укупно посета:
  • 2575807Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МЛАДОСТ РУСИЈЕ У ШУМАРИЦАМА

Да сећање на стрељане ђаке и професоре у Шумарицама 21. октобра 1941. године вечно живи потврдили су посетом Крагујевцу, спомен обележјима погинулим борцима Црвене армије и једном од највећих стратишта у Србији – Крагујевачким Шумарицама, чланови ансамбла „Успех“ из Ростова на Дону који су заједно са припадницима СУБНОР-а Србије, члановима Удружења сународника и пријатеља Русије „Свет“ и представницима локалне самоуправе положили црвене руже на спомен гробницу стрељаних.

У име Градске управе госте из Русије поздравила је члан Градског већа др Гордана Дамњановић и пожелела им добродошлицу у име Града Крагујевца док им се у име СУБНОР-а Србије обратио потпредседник, пуковник проф. Жељко Зиројевић који је истакао значај Шумарица у нашој историји али и понос на антифашистичку борбу, патриотизам као и на борбу против бесомучне НATO агресије 1999. године. Он је гостима у име СУБНОР-а са сарадницима уручио пригодне поклоне док је књижевник и председник Књижевне заједнице Крагујевца Живота Марковић – Пушкин сваком госту из Русије поклонио своју књигу „Омлађено цвеће“, поему о стрељању у Крагујевцу која је написана крајње надахнуто.

У име гостију обратила се Асја Компањијец, руководилац Удружења „Путеви славе и сећања“ и истакла да је и те 1999. године била уз српски народ када је био нападнут а и после двадесет година дошла је поново у Србију да искаже своје саосећање и дивљење према српском народу.

Иначе Ансамбл „Успех“ основан је при Окружном дому официра јужног војног округа Министарства одбране Русије и посећује сва места где су се за време Другог светског рата водиле борбе против немачких фашиста (Русија, Белорусија, Пољска, Словачка, Мађарска и Србија).

Овом приликом је још једном из Шумарица послата порука да се не сме дозволити повампирење највећег зла човечанства фашизма.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.