Крагујевац: ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ – ДАНУ ПОБЕДЕ

Слобода, победа и антифашизам су неодвојиви и трајни симбол нашег народа који је од Косовске, Церске, Колубарске битке, Козаре, Неретве, Сутјеске, Сремског фронта, па до Јуничких планина, Ђаравице, знао шта те речи значе.

Клуб књижевника „др.Саша Божовић“ (колективни члан СУБНОР-а Србије), Удружење писаца Крагујевца, Завичајно удружење Комови, Удружење волонтера и акцијаша, Покрет Срце хероја и Српска браћа, присуствовали су изузетно надахнутој вечери поезије, посвећеној 9. мају – Дану победе.

Отварајући ову манифестацију, председница Клуба „др.Саша Божовић“, књижевница Јасмина Ан Јовановић је поздрављајући све присутне истакла значај нашег историјског сећања и памћења, као и да се не забораве наше вишевековне борбе и победе, јер се морамо сећати наших славних предака како би нам потомци били срећни и живели у миру и слободи. „Не могу се заборавити борци за слободу Југославије и Србије и ово вече је посвећено њима као и нашој браћи из Русије. Моја књига „Епски путоказ“ чији је издавач ГО СУБНОР Крагујевац и коју данас, између осталог, представљамо, заправо је доказ наше оданости и љубави према Отаџбини“.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића, потпредседник академик, проф. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Бити достојан настављач слободарских традиција нашег народа и антифашистичке борбе, највећа је и најважнија улога СУБНОР-а Србије који је прво формиран пре 75 година, баш овде у срцу бунтовне слободарске Карађорђеве Шумадије. Ту улогу по којој смо препознатљиви у земљи и свету, носимо пуна срца, гордо и достојанствено. Никада нећемо заборавити ни једну жртву палу за слободу!“

Поводом Дана победе, своје стихове казивали су песници Раденко Бјелановић, Селимирка Ковачевић, Милан Обреновић, Јасмина Ан Јовановић, Вера Јелић и Милица Јанићијевић. Посебно су биле надахнуте песме „Багремар, печат у земљи“, књижевнице Ан Јовановић и „Русија“ коју је на српском и руском језику казивао проф. Бјелановић.

У сали су били постављени панои фотографија бораца НОР-а и из новијих ратова као и из НАТО агресије 1999. године. Посебно место заузимао је пано „Јунака са Кошара“.

9 мај 2023