Краљево

НАУМ ФАШИСТА НИЈЕ УСПЕО

Краљево је прославило 75 година слободе извојеване над фашистима у Другом светском рату. Град на Ибру ослобођен 29. новембра 1944. кад су партизанске јединице Друге пролетерске дивизије из састава 3. и 6. Српске бригаде и 4. црногорске бригаде у садејству са 1041. совјетским пуком протерале хитлеровске хорде.

У јесен 1944. године Краљево је било стратешки најважније место за нацисте у Србији. Приликом повлачења армијске групе Е са југа из Грчке и повезивању са 2. оклопном армијом, партизанске јединице НОВЈ и Црвене армије пресекле су код Врања њихово одступање и кретање Моравском долином пругом Скопље – Београд. Тако је преостао једини правац за повлачење нациста правцем Косовска Митровица–Каљево и даље ка Ужицу и Сарајеву. Трећи правац повлачења преко планина Албаније и Црне Горе је отпао, због неприступачног терена и надолазеће зиме. Имајући у виду да је у Краљеву био железнички чвор у којем се транспорт пребацивао са пруге нормалног колосека на пругу уског колосека, непријатељ је по сваку цену хтео да одбрани Краљево од налета ослободилаца, па је у одбрани Краљева ангажовао око 25.000 војника у операцији Мостобран Краљево.

У току ноћи 28/29. новембра ослободиоци успевају да уђу у Краљево из правца Рибнице са јужне стране и већ у току поподнева 29. 11.1944. заузму читав град.

У борбама за ослобођење Краљева погинуло је 357 бораца Црвене армије и 45 бораца НОВЈ уз 106 рањених.

Поводом Дана ослобођења Краљева, Општински одбор СУБНОР-а узео је велико учешће у обележавању овог значајног датума из историје града. СУБНОР је у договору са Градском управом и подршку Министарства спољних послова, организовао изложбу „Јасеновац – Право на незаборав“ и промоцију књиге генерала Милисава Секулића  „Страшно и срамно“ која на основу докумената из архивске грађе, говори о страдању и геноциду над српским народом у НДХ 1941.-1945. као и током грађанског рата 1991.-1995.  у Хрватској и БиХ. Промоцији књиге и отварање изложбе о Јасеновцу присуствовао је и потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко Зиројевић. Изложба „Јасеновац – Право на незаборав“ била је постављена у Палати УН у Њујорку а изложбу у Краљеву је отворио члан Међународне експертске групе ГХ 7 – СТОП РЕВИЗИОНИЗМУ Фабијан Вендрих.