САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843802Укупно посета:
  • 2617998Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИЈЕ САМО ДРАЖА У ПИТАЊУ

Осуђени генерал, а претходно пуковник, чини целину са равногорским покретом и четницима, да није њих био би безначајна личност

Професор др Миодраг Зечевић је у недељнику ”Печат” имао полемику са Александром Никитовићем, шефом кабинета док је др Војислав Коштуница био председник Владе Србије, о правној и политичкој  рехабилитацији генерала Драже Михаиловића. Зечевић се у расправу укључио као, тако сматрамо, угледни универзитетски професор, доктор наука и изврсни доказани познавалац теме, а опонент је, иначе, ничим изазван покренуо дебату, све време и не овлаш истицао да је у питању председник СУБНОР-а Србије, што није спорно, али исто тако не и превише релевантно за дати тренутак и доказивање заиста јасних чињеница за сваког ко није идеолошки или на сличан начин оптерећен.

Лист ”Печат” је на два текста Никитовића објавио адекватне одговоре Зечевића и одлучио, што је, дакако, право сваке редакције, да се на томе задржи. Ми смо, наш портал, мишљења да за јавност није небитно ако сазна шта, у закључку, мисли др Зечевић, тим пре што је досадашња власт упорном акцијом преко ”реформисаног” правосуђа и највећег, готово пресудног, дела у оном октобру ”ослобођених, истраживачких и демократских” медија кренула у острашћену акцију ревизије историје и непобитних доказа о томе ко је и на чијој страни учествовао у Другом светском рату, кад се пробуђена Европа окупила, заједно са партизанским јединицама и народноослободилачким покретом Србије, под стегом антифашизма и против квислинга свих боја.

СВАКО БРАНИ СВОЈЕ НЕЗНАЊЕ

Професор Зечевић је, у својој закључној дебати у ”Печату”, рекао:

“Да ли је ген. Михаиловић волео или ниje Немце, лично не знам. Мислим и да је глупо о томе расправљати. Посебно у критичним историјским временима, у питању је интерес или потреба, а не љубав.

О историјској личности може се расправљати полазећи од времена и услова у којим је деловала, догађајима у којима је учествовала, незаобилазним актерима тих збивања и последицама произашлим из активности те личности у односу на историјске потребе и стварност. О ген.Михаиловићу не може се изоловано расправљати мимо Равногорског покрета и Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), они су једно, неодвојиви, иначе бисмо расправљали о личности ван реалних односа, времена и оног што је било и учињено у окупираној Југославији одакле се извлачи његова улога. Пук.Михаиловић, без Равногорског покрета, Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника) и актера око њега, био би безначајна личност, када је у питању четнички покрет (ВКЈ у отаџбини). Ген. Михаиловић, бојим се да Никитовић осим политичких убеђења, нема никакво историјско знање нити познавања о ономе о чему мериторно говори. Свако има право да брани своје незнање.

Никитовићу не одговарају истине о неонацизму и националшовинизму у Србији. Србовање по кафанама, посебно на Равној Гори, окићених препознатљивим знамењима, њихове песме и поруке, за некога су израз понашања која чини част српском народу. Не мора да примећује неонацистичке организације које забрањује Уставни суд, неонацистичке испаде на факултетима, у судовима и на јавним местима, графите мржње, да запази кукасте крстове на сваком кораку или Мајн Камф у књижарским излозима, није упознат ни са публикацијама које пропагирају неонацизам, шовинистицко наци-понашање многих, писање о Србији као искључивој земљи Срба и друго. С тим и многим другим Никитовић не мора да се оптерећује, то за њега не постоји и зато је много љут на само помињање тога. Оно што човеку не смета део је њега.

ДРАШКОВИЋ И ЈЕДАН ДОКОНИ ПОП

Не изненађује и ”убитачно оспоравање,”мог повезивања ревизије, историје и рахабилитације фашистичке прошлости 1941-1945. са односом према агресији на СРЈ 1999. године, као потребе такозване демократске опције да оправда понашање пре, за време и после агресије. Никитовић не може очито да схвати разлику између НАТО агресије на Србију и потребе српског ,,демократског” естаблишмента данас да оправда и затрпа у пепео своју улогу и понашање везано за припрему и извођење агресије и после ње. Још да сам поменуо Уговор са НАТО министра Драшковића, који је знатно неповољнији од потписивања Владе Цветковића или протокола о приступању Краљевине Југославије тројном пакту фашистичких држава 25.марта1941.године, реаговање би било још убитачније.

Цитирање актуелних политичара, Достојевског и још неких других у овом случају није аргумент о ономе о чему се споримо.

О Крцуну (Слободану Пенезићу) пре годину-две писао је неки локални ужички поп, из СПО феле, у њиховом локалном листу, бројне бљувотине, тако да нисам озбиљно схватио Никитовићев КРУНСКИ аргумент за рехабилитацију ген. Михаиловића.

Пошто Никитовић није оспособљен да са познавањем чињеница расправља о озбиљним историјским темама, слажем се да за полемику на два колосека нема више никаквог смисла”.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.