САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844376Укупно посета:
  • 2620908Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

У ЖИЖИ СВИХ ЗБИВАЊА

Због различитог односа према тумачењу бомбардовања Лесковца 6. септембра 1944. године, када појединци, у првом реду не историчари, покушавају да лажним тврдњама кривицу за савезничко бомбардовање свале на Кочу Поповића, не схватајући да се ради о великој војној операцији „Ратвек“ која је имала за циљ да онемогући повлачење немачке армије из Грчке, скоро је изгубљен осећај да се ода одговарајућа пошта жртвама код Спомен чесме у центру града како то доликује Лесковцу са дугом традицијом слободарског града.

Носилац обележавања је локална самоуправа. Краћи говор је одржао представник града уз присуство делегације месног СУБНОР-а.

На основу постигнутог договора о братимљењу СУБНОР-а Лесковца и Пирота, делегација коју су чинили Хранислав Ракић, мр Мирослав Здравковић, проф. др Живан Стојковић и пуковник Златомир Пешић, присуствовала је обележавању Дана ослобођења Пирота у Другом светском рату. После богатог програма обележавања овог догађаја у Спомен парку у центу града где је положено цвеће, учесници и гости су посетили спомен музеј, обављена је размена Повеље о братимљењу коју су потписали председници одбора из Пирота Пецо Тодоровски и Лесковца Хранислав Ракић.

Делегација СУБНОР-а Лесковца присуствовала је Дану пробоја Солунског фронта у селу Шуману у лебанској општини, а Окружни одбор Јабланичког округа, у сарадњи са градским и општинским одборима, посветио је велику пажњу организовању пославе ослобођења лесковачког краја од фашистичке окупације у Другом светском рату. Обележавање је посебно започело у општини Бојник на планини Радан која је током целог периода окупације имала слободну територију и са које је главни штаб народноослободилачке војске и партизанских одреда водио завршне операције за ослобођење Србије.

У оквиру свечаности одржана је и трибина на којој је говорено о значају и улози партизана ослободилаца и слободарске мисије антифашиста у овом делу наше земље. Посебно интересовање привукло је излагање председника Окружног одбора СУБНОР-а Мирослава Здравковића, након чега је вођена занимљива дискусија о свим важним питањима овог периода српске историје. Централна прослава одржана је у Лесковцу, у Културном центру а одата је пошта Народном хероју Кости Стаменковићу у центру града где је о радничком трибуну и револуционару говорио Хранислав Ракић, чија је књига о ослобађању од фашистичке окупације представљена пред пуном двораном.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.