Лесковац

ПРОШЛОСТ ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

У име слободе и достојанства. Под тим називом је Градски одбор СУБНОР-а Лесковац организовао свечаност у сали Народног музеја поводом 75-тогодишњице устанка против фашиста. Уз присуство великог броја чланова организације, грађана и посебно видно присуство омладине.

У име СУБНОР-а Србије присуствовали су генерали Видосав Ковачевић, заменик председника, и др Бранислав Поповић, потпредседник Републичког одбора.

Свечаност је почела државном химном у извођењу градског хора ”Невен”, иначе колективног члана СУБНОР, а затим поздравом професора Хранислава Ракића, председника Градског одбора.

Генерал Видосав Ковачевић је, у име председника и Председништва СУБНОР-а Србије, пренео поздраве и честитке поводом почетка обележавања 75.годишњице устанка у Србији са посебним освртом на место, улогу и значај СУБНОР-а у садашњем друштвеном животу Србије, у неговању слободарских традиција и чувању успомена на богату и славну прошлост нашег народа.

Генерал Бранислав Поповић је говорио о почецима организовања устанка у Србији против окупатора, значају првих партизанских одреда и стварању прве велике ослобођене територије у поробљеној Европи – Ужичке републике:

”Велики јубилеј, 75 година, свеукупни је празник народа Србије, камен темељац антифашизма по чему смо ушли на кључне странице светске историје и поштовани као непоколебљиви борци против свих врста завојевача”.

Професор Хранислав Ракић је посебно упознао о организацији и почецима устанка на југу Србије, у Лесковачком и Врањском крају, о формирању првих партизанских одреда на том подручју:

”У непосредној близини Лесковца је 22.јуна 1941.године одржано окружно партијско саветовање и одлучено да се прошири активност и усмери на успостављање сарадње са свима који су спремни за борбу против окупатора и његових сарадника.

Тај историјски датум, саветовање и одлуке, СУБНОР Лесковца и СУБНОР Јабланичког округа баштине као значајне почетке за организацију и подизање устанка”.

Свечаност је завршена химном  СУБНО-а „Партизан сам тим се дичим“, а поред хора ”Невен” у уметничком програму су учествовали глумци Народног позоришта у Лесковцу.