САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863322Укупно посета:
 • 2654559Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ПРОШЛОСТ  КАЛИ  БУДУЋНОСТ

Нема успешне и сигурне будућности уколико се не поштује прошлост. Посебно ако је славна народна, партизанска и антифашистичка као наша током Другог светског рата, слободарска и увек на правом путу, укорак са победничким савезничким коалицијама кад се већи део човечанства борио и деценијама против завојевача.

Ово је речено на свечаности приликом уручивања Медаље борца, највећег признања СУБНОР-а Србије за заслужне појединце, установљене поводом седме деценије победе над фашизмом и 75-тогодишњице подизања устанка у нашој земљи, општег славља којим ће, у знак сећања на Седми јул 1941, бити обележена наступајућа 2016.

Добитници Медаље борца су, на основу одлуке Председништва СУБНОР-а Србије, активисти многобројне организације, а у Београду је уручена Народном хероју генералу Петру Матићу Дулету, председнику Секције ратних личких бригада генералу Андрији Рашети, куриру партизанских команданата Саве Ковачевића и Пека Дапчевића током НОБ филмском и тв ствараоцу Михајлу Миши Мирковићу и драмској уметници Ивани Жигон.

Медаљу борца је уручио председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и тим поводом, наглашавајући улогу одликовних, говорио о даљим плановима организације која има велики значај у неговању патриотске традиције и даљем учвршћивању бољитка наше државе и угледа на међународној сцени баш у области где имамо непорециво високо место захваљујући непоколебљивом и јединственом антифашизму као константи којом се поноси сав мирољубив и разуман свет.

Одликовани су топло захвалили и низом комплимената и конструктивних предлога подржали рад СУБНОР-а Србије као све значајније и бројније организације која сваким даном окупља и велики број потомака, поклоника и поштовалаца из редова младе генерације. У томе је и снага коју никаква идеолошка острашћеност, реваншизам и политичка опредељеност појединих странака нису нити ће моћи да скрену са пута који је у интересу нашег народа и државе Србије.

Свечаности у Председништву су присуствовали и чланови руководства СУБНОР-а Србије генерали Бранислав Поповић и Видосав Ковачевић, Ратко Слијепчевић, Мирољуб Васић, Зденко Дупланчић, Милош Богићевић и представници секција славних ратних бригада.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Медаља борца

 • An каже:

  Веома се радујем што је Медаљу борца добила глумица Јелена Жигон, јер то указује на свестраност
  организације СУБНОРА Србије.Разне сфере уметности помажу да се идеја антифашизма и патриотска осећања публикују преко јавних наступа и медија и тако се постиже максималан ефекат код очувања тековина наше дуге револуције, нападнуте са свих страна,мучки.Свако се бори на свој начин и СУБНОР Србије то поштује, што је нама грађанима веома важно.Они који су кроз историју нашег народа храбро дали своје животе умирали су са надом да ће сванути у нашим песмама, причама, позоришним представама, филмовима итд. Ан

 • pedjaza каже:

  Ustanovljenje ovakvog priznanja je odlična ideja i to baš u dve uzastopne godine, u kojima se obeležavaju veliki jubileji antifašizma.
  Medalja borca je priznanje koje potvrđuje dosadašnje uspehe u radu na promociji antifašističkih i narodooslobodilačkih vrednosti, ali i obavezuje da se nastavi tim pute.
  Sve čestitke nagrađenima, u nadi da će biti još onih koji će dobiti ovo laskavo priznanje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.