Медији

КАКО ”ПОБЕДИТИ” БЛОКАДУ

Већ пуних 15 година масовна и у свету призната и позната организација СУБНОР Србије не може да продре, по правилу моћних уредника, у већину јавних гласила, оних такозваних централних, у Београду.

И Председништво и Републички одбор, уз честе протесте многобројних чланова организације, нису успели да одобровоље медије да објаве бар детаљ из свеобухватне и готово свакодневних активности које у основи имају велики значај и за бољитак нашег друштва и, према томе, свих генерација у држави.

Јасна блокада је кренула после петооктобарских промена, па је на недемократски начин одбијана и свака помисао да се простор у новинама, неки минут на радију или најкраћа секвенца на телевизији издвоји за учеснике антифашистичке борбе у Другом светском рату и преко 130 хиљада њихових потомака, поштовалаца слободара, следбеника историјске истине и поштења.

Београдске редакције се не либе да игноришу СУБНОР и кад је, са Владом Србије, коорганизатор масовних манифестација значајних за потомство које се на прошлости мора учити како ће ступати у будућност.

О начину како пребродити изразиту идеолошку заслепљеност и реваншистичке побуде одговорних појединаца који сматрају да све из ранијег периода треба урнисати, расправљано је на седници Комисије за информисање и издавачку делатност СУБНОР-а Србије.

Учесници су изразили непоколебљиву одлуку да упорним радом и у свом делокругу обезбеде нормалан и примеран цивилизованој средини проток вести јер је у питању широк општи интерес за бољитак наше државе. С тим у вези је истакнуто да у низу такозваних локалних средина медији показују изражену заинтересованост за акције борачке организације и професионално се одазивају сваком позиву схватајући да тиме одужују дуг и према својим суграђанима.

У дебати су Мара Кнежевић Керн, Слободан Лазаревић, Јовица Дојчиновић, Жељко Зиројевић, Мирољуб Васић, Душан Чукић нагласили значај потпунијег информисања у оквиру општинских, градских и окружних одбора и то не само путем месечника ”Борац” и сваким даном све ангажованијег и атрактивнијег портала на интернетској мрежи, који је у кратком року окупио близу 700 хиљада посетилаца са један милион и преко 600 хиљада прегледа текстова. То посебно радује јер је познато да су корисници интернета углавном млађи људи.

СУБНОР Србије јесте захваљујући наметнутим законским одлукама од пре неколико година сврстан у такозвани невладин сектор, али је јасно да је у питању масовна организација специфичног значаја и од користи, по циљевима и делатности, за државу која је управо ових дана одлучила и да уведе посебан празник, 4.децембар, као датум који симболизује ослободилачку борбу народа Србије од 1912, преко Првог и Другог светског рата и одбране од НАТО агресије 1999.

У том склопу СУБНОР очекује да се законским путем врати и репрезентативност која је, с разлогом и по потреби, остала синдикатима и нема, сигурни смо, сметње да се у прописима о удружењима дода и борачка ветеранска организација и на тај начин онемогући постојање садашњих око 850 углавном непотребних групација са истим циљем и без реалних услова.