САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869826Укупно посета:
  • 2664865Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКА КУЋА

Антифашизам, заснован на народноослободилачкој борби у Другом светском рату и истим принципима у ранијим и познијим периодима, заједничка је кућа борачких организација Србије и Црне Горе.

Ово су, на састанку у Београду, констатовала руководства СУБНОР-а две организације које су предводили Душан Чукић и Зувдија Хоџић. У црногорској делегацији био је и генерални секретар Драган Митов Ђуровић, а у српској заменик председника Видосав Ковачевић са више чланова Председништва.

Председници су информисали о активностима у години на измаку и о крупним плановима за 2018. у којој се обележавају и веома значајни јубилеји битака на Сутјесци и Неретви, као и седам деценија постојања борачке организације. СУБНОР Србије намерава, подржан и од Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину, да у оквиру своје велике прославе одржи и скуп антифашиста балканских држава како би овај део нашег европског континента престао да буде вечито ”буре барута” и монета за поткусуривање туђих интереса, нарочито појединих великих сила које желе да наметну своју доминацију.

Сагласност за овакво саветовање у Београду већ су дале ветеранске антифашистичке организације Грчке, Бугарске, Црне Горе, а воде се разговори и са другим да потврде вербално дат пристанак који има за циљ очување мира и ширење разумевања, сарадње и добре воље у региону.

Представници Црне горе и Србије су закључили да две организације имају пуно разумевање у низу сталешких, егзистенцијалних и програмских питања и да ће на принципу узајамног поштовања учвршћивати сарадњу у општем интересу. Постоји још низ могућности, нарочито међу младим делом чланства, да на светлим местима историје још боље заједнички упознају прошлост да би боље разумели садашњост и на основу тога се опредељивали у будућности.

Руководство СУБНОРА Црне Горе позвало је да у најскорије време представници СУБНОР Србије узврате посету и да се и том приликом прецизира и део заједничких акција примереним потребама организација и друштвеног интереса чије је циљ добра сарадња, пријатељство и разумевање.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Међународна сарадња

  • pedjaza каже:

    Vreme je pokazalo da su kako na Balkanu, tako i širom Evrope i sveta, boračke organizacije najdosledniji čuvari tekovina antifašističke borbe, a njihovi predstavnici najbolji ambasadori antifašizma.
    U 2018. goidni, u našoj zemlji će biti obeleženi mnogi jubileji vezani za najsvetliji rat u istoriji čovečanstva i postojanje same boračke organizacije – SUBNOR-a Srbije. Upravo zato će ovo biti i izvanredna prilika da se baš u Srbiji održi skup antifašista balkanskih država. Podrška Međunarodne federacije antifašista (FIR) je, u tom smislu, veoma značajna i nadam se da će na skupu biti prisutni predstavnici svih boiračkih i antifašističkih organizacija sa Balkana, koje su članice FIR-a, kao i brojni gosti iz drugih zemalja.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.