Међународна штафета

САМО  ЈЕ  ЈЕДАН  АНТИФАШИЗАМ

Делегација ГО СУБНОР-а Крагујевац преузела је у Нишу на свечан начин Штафету антифашизма, која је преко Пирота стигла у нашу земљу. Штафета је кренула из Бугарске на основу одлуке конгреса ФИР – Међународне федерације покрета отпора и антифашизма са седиштем у Берлину, чије је угледни члан СУБНОР Србије.

Штафета ће наредних дана бити уручена представницима Мађарске, а до идућег Дана победе над фашизмом, јубиларне 1945. године, обићи ће читаву планету и на тај начин потврдити јединствен став да се зла прошлости не смеју понављати било где и у било каквом облику и изговорима.

На церемонији примопредаје у Нишу учествовали су, поред бораца, потомака учесника одбрамбених ратова 1999. године, представници делегaције Руске Федерације.

Скупу су се обратили челници СУБНОР-а Ниш, Клуба генерала у Нишу, Окружног одбора Нишавског округа и ГО СУБНОР-а Крагујевац.

Штафета антифашизма је по доласку у Крагујевац прво донета пред Вечни пламен испред Спомен-музеја „Крагујевачки октобар“, где је говорио председник ГО СУБНОР-а Крагујевац, пуковник проф. Жељко В. Зиројевић. Он је истакао значај антифашистичке борбе и допринос Србије, посебно активности СУБНОР-а Србије у спровођењу идеја патриотизма, родољубља и слободарства. Потом је штафета унета у Спомен музеј, у собу посвећену стрељаним родољубима, где је ишла од руке до руке многобројних учесника дочека.

Затим су Штафату преузели ученици школе „Трећи крагујевачки батаљон“, где је одржан својеврстан час историје. Ученицима се обратио првоборац, Влада Сретеновић. Штафета је затим дочекана у ОШ „Драгиша Луковић-Шпанац“ у Белошевцу.

Делегацију СУБНОР-а примили су челни људи Скупштине града Крагујевца, а у просторијама СУБНОР-а отворена је спомен књига за уписивање поводом овог значајног догађаја.

Штафета је из Крагујевца прошла крoз Тополу (Опленац), а у легендарном Орашцу прихватају је представници СУБНОР-а Аранђеловац, одакле ће 27. марта, на 73. годишњицу мартовских демонстрација 1941. против Тројног пакта, бити пренета у Београд где ће свечано бити предата председнику РО СУБНОР-а Србије, проф. др Миодрагу Зечевићу.