Медна-Крагујевац: СЛОБОДАРИ ВЕЧНО ЖИВЕ

Немачки фашисти потпомогнути својим слугама-домаћим издајницима, одредили су верски празник (младенце) 22. марта 1942. године да крај потока Режевац у Медни где су некада били пиротехнички тунели, стрељају 137 родољуба, антифашиста, скојеваца и комуниста са територије Шумадије и Поморавља.

Тога дана у смрт су достојанствено кренули, као да иду на весеље, стари солунски борци, Милић Лукић из села Леушића (Горњи Милановац) и Живадин Аксентијевић из села Шуме (Топола) носилац ордена Француске легије части и две Карађорђеве звезде, први комунистички председник изабран 1921.године на листи КПЈ. Поред њих двојице у смрт је кренуо и велики број голобрадих младића од којих је најмлађем било 17 година.Немце и њихове слуге изненадио је пркос родољуба, као и речи Лукића и Аксентијевића: „Живела КПЈ, живео друг Стаљин, Живео Совјетски Савез“, које су одјекивале падинама Жежеља и околним селима.

Поводом 81-е годишњице од стрељања, крај спомен гробнице је одржана комеморација, одата пошта стрељанима и положени венци у организацији СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије и Техничко Ремонтног Завода „Народни херој Ђура Димитријевић“. Уз присуство преко 400 запослених радника, чланова породица стрељаних, представника локалних власти и чланова СУБНОР-а, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца на челу са председником Мирославом Петрашиновићем, СУБНОР-а Србије, Крагујевца, Шумадије и Раче и ТРЗ-а као и чланови породица стрељаних.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије и председника, генерала Ковачевића, потпредседник, академик пук. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао: „Овде на овим падинама животе су за слободу, за Србију, за нашу срећну будућност дали најбољи синови пркосне Шумадије која је изнедрила бесмртног Вожда Карађорђа, кнеза Милоша, војводу Путника, Војина Поповића-Вука, слободаре са Цера, Колубаре, Кајмакчалана али и са Игмана, Неретве, Сутјеске, Сремског фронта али и са Кошара, Ђаравице и Проклетија. Клањајући се њиховим сенима поручујемо свима онима који не мисле добро Србији да ћемо и ми као наши славни преци бранити част и слободу своје Отаџбине…“

Председник Скупштине Крагујевца, Мирослав Петрашиновић истакао је значај сећања на стрељане родољубе и антифашисте који су своје животе дали за слободу као и да Крагујевац као један од градова весника мира, шање јасну поруку свима у свету да слобода нема цену.

За допринос у раду СУБНОР-а Србије медаље борца уручене су: инг Ненаду Николићу раднику ТРЗ и учеснику у рату 1999.године против НАТО агресије, ппук Славиши Стоиљковићу дипл.инг ВД директору ТРЗ а захвалница цл Николи Миловановићу.

Ћерка Милића Лукића Ковиљка Ћирић Илић са сузама у очима сећајући се свога оца који је живот положио за слободу, захвалила се СУБНОР-у на свему што деценијама чини да се сачува успомена на стрељане родољубе.

(Фотографије: Милош Игњатовић,КГ инфо и Данче Секулић)