САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870898Укупно посета:
  • 2666634Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

НИКАД СНАЖНИЈИ

НА ПУТУ МИРА И САРАДЊЕ

Министар одбране Александар Вулин љубазно се одазвао молби главног уредника ”Борца” и нашег респектабилног по читаности Портала на интернетској мрежи и поводом Нове године одговорио на питања која су у жижи интересовања чланства многољудне организације СУБНОР-а Србије и, уосталом, целокупне јавности.

Министарство одбране и Војска Србије завршавају још једну годину обележену видним помацима који повећавају нашу одбрамбену моћ и јачају оперативне способности наше војске.

Министарство одбране и Војска Србије првенствено брину о људима. Водимо рачуна о побољшању животног стандарда сваког свог припадника и њихових породица. Само ове године зараде су повећане два пута, од 1. јануара и 1. новембра за по 9 одсто. Повећали смо плате наших припадника и давања по другим основама, решавамо њихове стамбене потребе, градимо 8.022 стана за припаднике служби безбедности, први пут су сви припадници Војске Србије и Министарства одбране осигурани 24 часа седам дана у недељи. Значајно је побољшано опремање наше војске и пуно смо уложили у побољшање њихових радних услова.

Набавком новог наоружања и војне опреме значајно смо подигли ниво оперативних и функционалних способности Војске Србије. Увели смо више од 40 нових средстава наоружања и војне опреме у употребу у нашој војсци ове године, а доста тога је производ домаће памети и способности наше одбрамбене индустрије.

ЈАЧИ И БОГАТИЈИ

Још од времена бивше Југославије нисмо имали више борбених авиона и хеликоптера као сада. Војска Србије јача је и богатија за 14 „мигова 29″, који се ремонтују и модернизују, ту су моћни хеликоптери Ми-35, Ербасов Х-145М са нашим наоружањем, Ми-17, 30 модернизованих тенкова Т-72 и 35 модернизованих БРДМ-2. Затим хаубица Нора Б52, оклопно борбено возило „Лазар 3″, модернизовани ракетни лансер „Огањ”, дигитални и модуларни, противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС на коме ће у скорој перспективи бити француске ракете „мистрал”, ново теренско возило НТВ Застава, стиже и систем „Панцир” који гађа све летеће објекте, опремамо наше пешадијске јединице по пројектима 1500 и 1500+ најмодернијим наоружањем и опремом…

То је само део онога чиме смо ојачали нашу војску и ту бих посебно истакао удео домаће памети и наше одбрамбене индустрије. Одбрамбена индустрија Србије је једна од стратешких грана привреде наше земље и Влада Републике Србије наставиће да улаже у њу да би могла свету и пробирљивом тржишту да понуди, уз муницију која је и до сада добро продавана, и сложене борбене системе.

Све нам је то потребно јер је Србија изабрала да буде војно неутрална и мора да рачуна на то да се сама брани од бројних претњи савременог света. Трагедија из 1999. године, када је 19 земаља НАТО извршило агресију на Србију, послужила је да извучемо поуку да без међународног права и система колективне безбедности свет иде у трагедију и несрећу. Лажна држава Косово и покушај стварања Велике Албаније и даље највећа претња на Балкану.

СА СВИМА КОЈИ ПОШТУЈУ НАШ ИЗБОР

Србија остаје привржена војној неутралности и захваљујући томе остварује сарадњу са партнерима и на западу и истоку, коју поштују наш избор војне неутралности. То значи да Србија неће у војне савезе, али са НАТО наставља сарадњу у оквиру Програма „Партнерство за мир”, као посматрач сарађиваће са ОДКБ-ом и неће дозволити никоме да угрози челично пријатељство са Кином, Русијом, Белорусијом, свим слободним људима и народима.

Захвални смо Русији на укупној подршци и на помоћи у опремању наше војске. Наставићемо да развијамо одличну војно-техничку сарадњу и да имамо велики број заједничких војних активости. Захвални смо на донацијама којима НР Кина помаже Војску Србије чиме се потврђује чврсто пријатељство две земље засновано на узајамном поверењу и међусобној подршци. И Русија и Кина залажу се за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и дају нам пуну подршку у међународним организацијама.

То су наша опредељења и за убудуће. Председник Републике и Врховни командант Војске Србије Александар Вучић најавио је да ћемо одлучно кренути у додатне реформе наше Војске, како би била још мобилнија и бржа у системском смислу. То подразумева да на паметан начин развијамо комплетан систем одбране и да будемо још снажнији него што смо данас.

Остајемо привржени миру у свету и у том смислу наставићемо наше ангажовање у мировним операцијама. Сада имамо близу 300 наших припадника ангажованих у девет мировних мисија под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

Брига о људима остаје приоритет, промовисаћемо војни позив као одличан избор будућности за младе људе, такође и упис у војне школе и добровољно служење војног рока, а ценимо да је увођење садржаја из области одбране и безбедности у средње школе, после паузе дуже од двадесет година, изузетно оправдано и неопходно и да је важан предуслов подизања безбедносне културе у нашем друштву” – рекао је министар одбране Александар Вулин у изјави за Борац” и Портал СУБНОР-а Србије на интернетској мрежи.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.