САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869942Укупно посета:
  • 2665084Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВЕЛИКИ  ДОПРИНОС  СРПСКОЈ  КУЛТУРИ

Свечано су уручене традиционалне награде на књижевно-публицистичком конкурсу „Драгојло Дудић“ за 2012. годину, који већ деценијама организује и спроводи СУБНОР Србије.

Управни одбор Фондације састао се 6. новембра и усвојио предлоге одвојених жирија.

Награде и похвале је 19. новембра, на свечаности у Скупштини Србије, у Београду, уручио председник Републичког одбора СУБНОР-а, проф.др Миодраг Зечевић.

 

Лауреати су по областима.

Књижевност

ПРВА НАГРАДА: збирка песама БЕСКУЋНИК У ИЗЛОГУ, под шифром „Грба“, аутор Каја Панчић-Миленковић, из Пирота.

ДРУГА НАГРАДА: роман НЕУГАСЛА ЗВЕЗДА ОСМОГОДИШЊЕГ КАПЛАРА, шифра „Заборављени“, аутор др Бранислав Голднер, из Београда.

ТРЕЋА НАГРАДА: збирка песама ВРЕМЕ РОБОВА, шифра „Игман“, аутор проф. др Славољуб Обрадовић из Ниша.

 

Публицистика

ПРВА НАГРАДА:  рукопис БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912-1913, под шифром „Србија“, аутор др Александар С.Недок.

ДРУГА НАГРАДА: рукопис МЕМОАРИ ЈЕДНОГ ЈОВАНА, под шифром „Златибор“, аутор Јован Радовановић, из Новог Београда.

ТРЕЋА НАГРАДА: рукопис ДОБРОТА ДОБРИХ ЉУДИ, под шифром „Међувође“, аутор Милош Милиновић из Бањалуке.

Рукопис СРПСКИ ВОЈНИ САНИТЕТ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА , под шифром „Балкан“, група аутора (др Бранислав Поповић и Вељко Тодоровић).

Жири је посебно признање доделио колективном раду „Српски војни санитет у балканским ратовима“ под шифром „Балкан“, групе аутора, у коме је посебна улога генерала др Бранислава Поповића за високи ниво научне обраде војног санитета Србије.

 

Похваљени рукописи из књижевности и публицистике

Роман СОКРАТОВА ПЕЋИНА, под шифром „Нада“, аутор др Слободан  Јанковић из Бањалуке.

Збирка песама ДУХОВНО БЛАГО ИСКОНСКЕ СРБИЈЕ, под шифром „Свети Сава“, аутор Срећко Николић, из Београда.

Драма ВОЈКО, под шифром „Заовине-Ријека“, аутор покојни генерал Љубодраг Ђурић. Текст послала супруга Хајра Ђурић из Ријеке.

Поезија за децу ЂАЧКИ КАЛЕНДАР, под шифром „Детињство“, аутор Бошко Ломовић из Горњег Милановца.

Поезија СРЦЕМ СЕ СЛОБОДА ПИШЕ, под шифром „Нада“, аутор Слободан Вучинић из Павиног Поља – Бијело Поље.

Рукопис БОРОТА И МАЈЕР –МИТ И СТВАРНОСТ, под шифром „Судбине“, аутор Радивоје Давидовић из Београда.

КОЛАБОРАЦИЈА У ЈУГОСЛАВИЈИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, под шифром „Ситница“, аутор др Ђорђе Пиљевић из Београда.

 

ИСТОРИЈСКО  ОСВАЈАЊЕ  СЛОБОДЕ

Председник СУБНОР-а, проф. др Миодраг Зечевић, рекао је, између осталог, на свечаности у Народној скупштини Републике Србије:

”Фондација „Драгојло Дудић“ навршила је 41.годишњицу постојања. Далеких 70-десетих година ХХ века почела је постојање и пролазило кроз разне периоде, било подржавано, запостављано и оспоравано кад је у питању званични однос државе. Фондација је делила судбину СУБНОР-а, свог оснивача, организатора и стараоца.

Очекујемо од времена што долази већу помоћ и шире разумевање друштвене заједнице према потребама, доприносу који Фондација и конкурс ”Драгојло Дудић” дају српској култури негујући књижевно-публицистичко стваралаштво са дубоким ослонцем на родољубиво-националну садржину трајања отпора и борбе народа овог поднебља. Књижевност и публицистика је садржај постојања ове Фондације а предмет историјска стварност и битисање народа, његова судбина и његов однос у историјским догађањима времена које је без његовог утицаја текло.

Фондација је одржала себе и исказивала резултате захваљујући бројним прегаоцима који су уложили свој рад и себе, умне и физичке способности да  опстане и упорно остварује циљеве оснивања.

Многа имена заслужују да буду поменута а нека посебно забележена за сећање, њихов број је велики јер нема ниједног који се био укључио да није дао свој допринос да се Фондација одржи и даље унапређује и развија. Међу њима има људи који су континуитет у трајању Фондације, а то је Јелица Миловановић. Она није била челни човек, звучно име, али је као секретар Фондације најзаслужнија што је успешно организовала дуго година њен рад и што никада СУБНОР и Управни одбор Фондације нису имали проблема у остваривању циљева постојања, изузев финансијских који су дуго проблем над проблемима. Последњих година запажена су улога и допринос Ивана Матовића, председника Фондације.

Фондација има значајно место у културном стваралаштву Србије. Не само зато што је међу најстаријим и најредовнијим по истрајавању, већ по томе што негује стваралаштво произашло из традиције овог народа и његовог историјског освајања слободе, које је увек био жељан, о којој је певао и сањао и за коју се борио и жртвовао.

Желимо даље постојање и успешан рад у стваралаштву Фондације ”Драгојло Дудић” и да даље делује као да је у добу најлепше младости” – закључио је председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић.

 

РАСПИСАН  НОВИ  КОНКУРС

На свечаности је председник Фонда, пуковник и главни уредник ”Борца”, Иван Матовић, прогласио нови конкурс за 2013.годину. То је 42.издање традиционалног надметања под именом ”Драгојло Дудић”, услови, који су проширени у односу на досадашње, биће објављени и на издвојеном ступцу овог портала. Матовић је, иначе, нагласио да је у преко четири деценије постојања на конкурсу било преко 2300 стваралаца, што само по себи говори и популарности и присуству на културном небу наше државе.

Образложења о додељивању овогодишњих признања дали су председници жирија, др Миодраг Игњатовић и др Мирољуб Васић.

Читани су и изводи из ратног дневника, у оквиру пригодног програма, партизанског комесара, народног хероја Југославије, угледног српског домаћина и поштованог комунисте Драгојла Дудића, који је током Другог светског рата погинуо на Златибору.

Учесници ове изузетне културне манифестације топло су поздравили посебне госте – народне хероје Дану Милосављевић, Петра Матића и Вецу Радичевића. У дворани у Скупштини Србије били су и многи партизански ратници, поштоваоци народноослободилачке борбе и антифашистичког покрета.

Одата је минутом ћутања и пошта преминулим овогодишњим лауреатима, др Слободану Обрадовићу и Ђорђу Пиљевићу.

У име награђених, изразивши радост и захвалност, скупу се обратио др Александар Недок, наглашавајући такође значај конкурса ”Драгојло Дудић”, који организује СУБНОР Србије, за свеколико стварање и очување тековина у нашој земљи.

[nggallery id=30]
Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.