НАЈСТАРИЈЕ СРПСКО УДРУЖЕЊЕ ВЕТЕРАНА – THE OLDEST SERBIAN WAR VETERANS ORGANIZATION

Удружење добровољаца, потомака и поштовалаца (1912-1918) – The Association of War Volunteers, their descendants and Honorers of the Valour (1912/1918)

Најстарије српско удружење које је окупљало борце ослободилачких ратова је Удружење ратних добровољаца. Данас ово Удружење носи назив „Удружење ратних добровољаца, потомака и поштовалаца (1912-1918)“. Основано је далеке 1879. године након Српско –Турских ратова.  Затим је 1903. године Указом краља Петра I Kaрaђорђевића (познатијег у народу као краљ Петар I ослободилац) и озваничено.

Дакле, Први регистровани добровољац у Србији, којих је до данас, по проценама било око 43.000, био је краљ Петар Први Карађорђевић Ослободилац.

Он је 1903. основао Савез добровољаца Краљевине Србије, на чије чело је постављен мајор Сима Јасик и као задатак је имао да морално и материјално на територији Краљевине Србије помаже изнемогле добровољце и породице погинулих.

Неки од најзнаменитијих добровољаца били су Милунка Савић, Надежда Петровић, др Елси Инглис, др Елизабет Рос, Михајло Пупин, Владислав Петковић – Дис, Станислав Винавер, Ђорђе Вајферт, Ђура Јакшић, Петар Перуновић – Перун и многи други. Данашње удружење броји 4500 чланова и бави се издаваштвом, организовањем научних скупова, али и подизањем и чувањем спомен обележја страдалим добровољцима. До сада су регистрована 572 српска војна меморијала у око 40 земаља света.

Удружење је до сада издало више од 50 књига, 60 билтена „Добровољачки гласник“, седам зборника, а у својој архиви поседује вредну документацију, попут 800 страна докумената који говоре како је Михајло Пупин окупљао добровољце у САД и Канади, затим 10.000 докумената различитог садржаја и више од 1.000 књига.

Након Првог, а потом и након Другог балканског рата чланови овог Удружења по први пут оснивају групу која је радила у оквиру Србије а окупљала је Војне ветеране. Влада је прогласила тада на хиљаде старијих војника ветеранима и дала им одређене бенефиције. Након Првог светског рата ово Удружење је радило на изградњи порушене земље, помоћи породицама погинулих и рањених и бризи о ратним сирочићима. У време Другог светског рата нацисти су забранили Удружење.

Удружење је обновило рад 1969. године, а многи бивши ратни добровољци су се заложили за обнову рада Удружења. У време Великог рата преко 200.000 добровољаца је прошло кроз Српску војску. Регрутовање војника није могло да се изврши из регрутног састава становништва од 18 година, зато што је Србија дала 30% укупног становништва, 50% репродуктивног, 63% војне ефективе. Од укупног броја становника који је износио око 4 милиона, односно од око 16 милиона погинулих у Великом рату, Србија је изгубила 1.247.453 становника, што значи да је скоро сваки десети погинули у великом рату, био Србин. Међу бројним добровољцима, који су долазили из савезничких земаља попут Француске, Русије, Велике Британије, Швајцарске, Италије, Грчке, нашли су се и Амерички добровољци.

Захваљујући чувеном  научнику српског порекла, највећем српском лобисти у САД свих  времена Михајлу Пупину као и др Давиду Албали, ционистичком лидеру и српском хероју, за српску ствар се заузео и председник Америке Вудроу Вилсон, који је помогао својим ауторитетом у мобилизацији америчких добровољаца. На дан када је нападом Аустроугарске (52 милиона) на  Србију (4 милиона ) започео први, а до тада највећи светски рат у историји човечанства, српски народ се супротставио десет пута надмоћнијој сили. Војнички стиоцизам и жртва српског народа слављена је у свим западним престоницама попут Париза, Лондона, а посебно у Вашингтону, где је на четврту годишњицу почетка Првог светског рата бомбардовањем Београда 28. јула 1918. велики амерички председник Вилсно, у част српског народа наредио да се на на Белој Кући завијори Српска застава, као прва од укупно две стране заставе које су се икада вијориле у историји Беле куће.  

У медицинским мисијама шкотских медицинских сестара, руске медицинске мисије и многих других попут првих жена лекара др Агнес Бенет из Аустралије, др Елси Ингелс из Британије, нашли су се заједно хероји човекољубља да помогну напаћеној Србији попут Др Едварда Рајана из САД који је спасао Београд од тифуса лечећи болесне све до 1915. када су град заузеле Аустрогарске трупе. Он је наставио борбу, раме уз раме са Србима на Солунском фронту, када је Америка ушла у рат 1917. он је у униформи пуковника америчке војске доследно представљао САД, а Рут Фарнам из САД поред Флоре Сандс из Британије била је прва жена коњички официр, а служила је у 6. Моравичкој дивизији  и била је међу првим женама војницима, док је прва жена војник у историји модерног ратовања била Српкиња Милунка Савић, добровољац,најодликованија жена војник свих времена. Била је носилац чак 12 медаља за храброст и заслуге која је примила не само од Србије, већ и од Велике Британије, Русије, а посебно од Француске, као једина жена на свету носилац је француске медаље Ратни крст са златном палмом.

Много је светлих примера добровољаца, војника и лекара који су ратовали у Првом светском рату. Све то наше Удружење чува у својој пребогатој архиви установљеној 1903. године.

Најновији документ који ће се чувати на понос српског народа је и Захвалница 45. председника САД Доналда Трампа за дипломатски дневник ,,Кад се вијорила српска застава над Белом кућом“. Наиме 15.10.2020. председник САД Доналд Трамп упутио је Захвалницу амбасадор др. Никшић, члану нашег Удружења, потврђујући да је њен дипломатски дневник ,,Кад се војирила српска застава на Белој кући“ нашао своје место у Председничкој библиотеци на добробит културе сећања Срба и Американаца на тај историјски гест, који је важан и за историју Беле куће, јер је прва инострана застава која се икада вијорила на том здању била управо Српска застава 28. јула 1918. по налогу 28. председника САД Вилсона.

Гласило удружења које излази два пута годишње је „Добровољачки гласник“ у коме се објављују аутентична документа, а на важне годишњице организују изложбе. Данас у свом саставу Удружење има потомке чувених историјских личности: Лазара Косановића – потомка Николе Тесле, Војводе Степе Степановића – др. Ивану Лучић и Нађу Лучић, др.Слободанку Грковић – потомка Милунке Савић и Михајла Идворског Пупина – Јустину Пупин Кошћал и многе друге.

Удружење је отворено и за остваривање међународне сарадње са сродним организацијама из иностранства. Почасни чланови из иностранства су: потомци баронесе Евелине Хаверфилд, госпођа Сенди Вилсон (Канада), Флора Сандс, господин Бен Џонстон, Луиза Милер, публициста и аутор култне књиге „Наш брат капетан Флора Сандс као и доскорашњи генерални секретар Колд Стрим гарде (Cold Stream Guards), Њ.К.В. Елизабете II, у Виндзору и Бакингемској палати, пуковник Сајмон Александар Дејвид Делавал Ванделор из Велике Британије.

Академски вајар Катарина Трипковић, уметнички директор ливнице Госи сачинила је макету споменика ,,Aмерички добровољац“ и покренула иницијативу у Удружењу добровољаца да се сачини биста од бронзе и уручи као поклон Комисији САД за обележавање стогодишњице Великог рата у Вашингтону како би добила своје место у евентуалном српском павиљону Меморијала који се гради на простору америчког војног меморијалног комплекса на Арлингтону у Вашингтону. Напомињемо да је Удружење добровољаца у сарадњи са Удружењем ветерана из Француске, које предводи господин адмирал Анри Лакај успело да да свој скроман допринос и стварању Српског павиљона, где је истакнута бронзана фигура Милунке Савић у природној величини –иначе, прве жене војникаЈованке Орлеанке Првог светског рата, у Музеју „Мо“. То је највећи Музеј Великог рата у свету који је захваљујући пуковнику Жан Пјер Вернеу основан и у коме се налазе предмети које је он прикупио током двадесет година посвећеног истраживања Великог рата, при чему је један део артефаката прибавио и у Србији, јер, како је говорио, као велики пријатељ српског народа “Музеј Великог рата не би био потпун без српског павиљона. Државни секретар САД, у Вилсоновој администрацији, Роберт Ленсинг о улози Србије и њеном доприносу победи савезника рекао је следеће: ,,Када се буде писала историја овога рата, најславније поглавље носиће назив Србија“. Зато и наше Удружење добровољаца (1912-1918) и потомци имају задатак да чувају културу сећања на улогу и допринос Србије победи савезника у Великом рату.

Аутор текста: Милан Мирковић, члан Удружења добровољаца (1912. – 1918.)

Превод: проф. Ирена Оташевић

The oldest organization of War Veterans in Serbia that gathered war veterans of the liberations wars is the Association of War Volunteers. Today, this Association is known under the name of ‘’The Association of War Volunteers, their descendants and Honorers of the Valour (1912/1918)’’. It was founded back in 1879 after the Serbian-Turkish wars. And, by the decree of King Peter I Karadjordjević, in 1903, Association was by Royal Decree made officia.

HISTORICAL OVERVIEW ON the ASSOCIATION

There have been around 43.000 registered volunteers in Serbia to the present day and the first one was the King Peter I Karađorđević, the Liberator.

In 1903 he founded the Union of Volunteers of the Kingdom of Serbia and appointed the major Sima Jasik as head and his assignment was to help the feeble enlisted and the families of the dead in moral and material ways.

Some of the most prominent volunteers were Milunka Savić, Nadežda Petrović, dr Elsie Inglis, dr Elizabeth Ross, Mihajlo Pupin, Vladislav Petković Dis, dr Stanislav Vinaver, Đorđe Vajfert, Đura Jakšić, Petar Perunović Perun, and many others. The Union has 4500 members today and it deals with publication, organiyation of conferences, but also with building and preservation of the killed volunteers memorials. There are 572 registered Serbian military memorials in 40 states around the world.

So far the Association has published more then 50 books, twice a year it publishes the Bulletin “Volunteers Voice” („Dobrovoljačko glasilo“) it has printed seven collections of archive documents and in its Archive it possesses a valuable documentation such as 800 pages of documents about doings of Mihajlo Pupin in gathering Volunteers in USA and Canada, 10.000 documents of different contents and more than 1000 books.

For the first time, after the First Balkan War, the members of this Association founded a group that worked within Serbia and gathered Military Veterans, the government declared then thousands of older Soldiers Veterans and gave them certain benefits. After the First World War, this Association worked on building a destroyed country, helping the families of the dead and wounded and taking care of war orphans. During the Second World War, the Nazis closed the Association.

So many former war volunteers advocated for the renewal of the Association’s work. Hence to that The Association has renewed its work in 1969.

More then 200,000 volunteers passed through the Serbian army during the Great War. The recruitment of soldiers could not be done from the recruitment system of the 18-year-old population in Serbia. Serbia lost 30 % of its population, 52 % of male reproductive population and 63% of military effectives. Out of a total of about 16. million killed in WWI, almost every 10th was a Serb. In this respect, among many volunteers who came abroad, who made up the volunteer corps, a significant place was occupied by the volunteers from America. Thanks to the genius American of a Serbian origin a scientist and greatest Serbian lobbist of all time, Mr. Mihajlo Pupin, the President of the United States Woodrow Wilson, interceded for the Serbian cause. On the fourth anniversary of the day when the Serbia was brutally attacked by Austro-Hungary, on July 28th 1918, out of respect for sacrifice, heroism and military stoicism of Serbian People, he ordered the Serbian flag to fly over the White House. It was the first out of a total of two which ever flew over the White House in its history. Many heroes of humanism came to Serbia during WWI. American medical doctor Edward Ryan was one of those, among dr Agnes Bennett from Australia, dr Elsie Ingils from UK and many others who came from France, Russia etc. Among first women soldiers was Ruth Fahrnham, a cavallary officer in 6th Moravian Division together with Flora Sandes from UK. The first woman soldier was Serbian Milunka Savic, the most decorated woman warrior of all time, with 12 domestic and foreign decorations, among which those from UK, Russia and France. She is the only woman soldier in the world who was decorated by French “War Cross with Golden Palm” .

Among many humanists who came from abroad, undoubtedly Belgrade will forever remember American doctor Ryan who saved it from typhus by treating the sick until 1915, when the city was occupied by the Austrian-Hungary troops. When, in 1917, America entered the war Dr. Ryan continued to fight side by side with the Serbs on the Salonika front. He consistently represented the United States in the uniform of a colonel. There are many bright examples of soldiers and doctors and nurses who fought in the First World War. All of this our Association keeps in its very rich archive, the archive that is five kilometers long. We are honored to have ancestors worthy history.

THE LETTER OF APPRETIATION OF 45TH PRESIDENT OF THE USA, DONALD TRUMP

The newest document to be kept in the Archive founded back in 1903 is the extraordinary Letter of Appretiation of the 45th President of the USA Donald Trump which he sent after receiving the gift book, a Diplomatic Diary “When the Serbian Flag Flew Over the White House. Namely, on October 15th 2020. President of USA Donald Trump sent this valuable Letter of Appretiation to Serbian Ambassador dr Ljiljana Nikšić in Belgrade, a member of our Assosiation confirming that her Diplomatic Diary has found its place in the White House in the Presidential Library to the benefit of Serbs and Americans.

DISTINGUISHED MEMBERS OF ASSOCIATION

Today, the Association of Volunteers (1912-1918) has reputable members, such as Descendants of glorious heroes of WWI, important historical personalities: Lazar Kosanović – Descendant of Nikola Tesla, those of Fieldmarshal Stepa Stepanović – dr Ivana Lučić and Nađa Lučić, dr.Slobodanka Grkovi – descendant of Milunke Savić and of Mihajlo Idvorski Pupin – Justina Pupin Košćal and many others.

Association is open for international cooperation, as well. Honorary members of the Association are descendants of Baroness Eveline Haverfield, Mrs. Sandy Wilson (Canada), of Flora Sandes, Mr. Ben Jonston, then Ms. Louise Miller, publicist and author of cult book on WWI and SerbiaOur Brother- Captain Flora Sandes as well as the until recently General Secretary of Cold Stream Guards of H.R.H. Elisabeth II, for Windsor and in Buckingham Palace, Honourable Colonel Simon Alexander David Delaval Vandeleur from UK.

GIFT MONUMENT OF DESCENDANTS OF SERBIAN HEROS

FOR THE MEMORIAL IN ARLINGTON AND COMMISSION FOR MARKING CENTENNIAL IN WASHINGTON D.C.

Serbian Academic sculptorer Katarina Tripković, art Director of Gosi company has made a scatch of a monument of an ,,American Volunteer“. She initiated in Association of Volunteers (1912-1918) the building of a figuration of bronze as a monumental gift of Serbian Descendants of this Association to the Commission of USA for Marking Centennial to be placed as a present in the Memorial in Arlington in memory of Woodrow Wilson and Mihailo Pupin and their contribution to mobilization of American Volunteers as a permanent part of Exhibition in the Pavillion dedicated to American Volunteers in Serbia, the American heros of humanism in WWI.

The Association of Volunteers (1912-1918) in cooperation with Associaton of Veterans from France, led by admiral Henri Lakay, has given its modest contribution in making of the Serbian Pavillion in the biggest Museum of WWI the Museum Mo in France where in the central part of the permanent Exhibition the figuration of first Woman Soldier of WWI Serbian Milunka Savic – “The Jean d”Arc of WWI” is placed.

Museum Mo is made thanks to pioneers endevours of great French Colonel Jean Pierre Verney and the collection of artefacts he collected for 20 years of dedicated research and “Serbian Pavillion” is there thanks to him, who, as a Friend of Serbia, used to say” The Museum on WWI would not be complete without the presentation on the role of Serbia and Serbian Pavillion”. The great American Secretary of State Department in the President Wilson’s Government, Robert Lensing on the role and contribution of Serbia to the Victory of Allies in WWI said the following: “ When the History of this war is is written down, the most glorious chapter will bear the title “Serbia”.

Therefore, our Association of Volunteers (1912-1918) and their descendants have an important life task which is to cooperate with international organization all over the world and give their modest contribution to safeguard and charish the Culture of Remembrance on the role and contribution of Serbia to the Victory of the Allies in WWI.

Author of the tekst: Milan Mirković, Association of volonter (1912. – 1918.)

Translation: prof. Irena Otašević