НАРОДНИ ХЕРОЈ ПОСЕТИО СУБНОР

СУБНОР Србије имао је ту част да га 4. јуна посете Народни херој Петар Матић Дуле и професор др историјских наука Младенкo Цолић – борац 10. далматинске бригаде.

У срдачном разговору председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић обавестио је генерал-пуковника Матића о припремама за прославу 80 година од Устанка, када је српски народ рекао историјско „НЕ“ наци фашизму.

Друг Петар Матић са интересовањем је пратио излагање генерала Ковачевића и пружио му пуну подршку у активностима везаним за прославу овог великог јубилеја.

Иначе народни херој Матић прошао је трновит ратни пут са својим саборцима. Два пута рањаван, после опoравка се непоколебљиво враћао у строј. Већ као двадесетогодишњак примљен је у КПЈ, а даље је као политичи комесар током рата организовао и подучавао народ и војску, да знају за које се идеје боре и да у њима изгради лик правог партизанског борца, коме је част увек била на првом месту.

После рата завршио је највише војне школе у СССР-у и Југославији те обављао најодговорније дужности у ЈНА. Од помоћника начелника Генералштаба до помоћника савезног секретара за народну одбрану.

Биран је и за народног посланика и високог политичког функционера при војсци. Носилац је тринаест одликовања чија је круна свакако Орден народног хероја Југославије.

На крају састанка председник Ковачевић захвалио је гостима на посети  уручивши им на поклон књиге које је штампао СУБНОР Србије

СУБНОР Србије изражава наду да ће нам се Народни херој Петар Матић Дуле прикључити у обележавањима током ове јубиларне године.