САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869784Укупно посета:
 • 2664778Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ОДВАЖНА МЛАДОСТ ИЗ РАТА УВЕК ПРИМЕР

СУБНОР Неготина и Организација резервних војних старешина су, поводом 76. годишнице формирања Прве пролетерске бригаде, положиле венце на Спомен страдалим борцима НОР-а.

У свечаној сали Средње уметничке школе одржана је академија уз учешће ученика  школа „Стеван Мокрањац”, „Бранко Радичевић” и вртића „Пчелица”.

Свечана академија је, пред више од стотину посетилаца, отворена химном Републике Србије у узвођењу хора Средње уметничке школе.

Пригодном беседом, посвећеном 76. годишњици Прве пролетерске бригаде, обратио се председник СУБНОР-а Неготин Драгољуб Филиповић:

„Те сада далеке 1941.године, у јеку жетве, устао је наш народ, васпитаван примером својих очева и дедова који су нанели катастрофални пораз Немачкој, Аустроугарској и Бугарској царевини.

Та одважна и храбра младост наше земље јасно је  новим завојевачима саопштила да слобода нема цену.  

Јулске устаничке  буктиња у Србији распламсавало је преко двадесет партизанских одреда предвођених КПЈ и Јосипом Брозом Титом. Они су широм Србије стварали слободне територије у поробљеној Европи.

Једна од таквих је Ужичка република – ослобођени западна Србије и Шумадије, која се од 24. септембра до 29. новембра 1941. године, за време Другог светског рата, налазила под контролом Народноослободилачког партизанског покрета, једина слободна територија са око милион становника у читавој поробљеној Европи.

Знамо да је 1945. злокобни фашизам војно поражен, али је јасно да се до данашњих дана идеолошки одржао у разним срединама и ево сада, на разне начине, поново оживљава и прети човечанству. Скоро да нема дана у ком се не дешавају тешки злочини. Тужно је што нема никог да упери прст у изазиваче сукоба, што неће у последицама катастрофалних исхода да извуче поуке и укаже на путеве који ће насилнике  зауставити у име мира и подједнаког права на слободу и живот свих народа, без обзира на величину, имовно стање, боју, вероисповест, политичка определења.

На нама је да се и данас једнако као онда кад се бранила слобода борбом, знањем и умењем, залажемо за мир и сарадњу међу народима у интересу оних што долазе на сцену бранећи своје и опште интересе човечанства“.

У оквиру свечаности је Мирјана Mургановић, председник Комисије за спорт и рекреацију, спортистима који су се такмичили у шаху и пикаду уручила пехаре и медаље.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Неготин

 • pedjaza каже:

  Rodljubi iz Istočne Srbije su počeli da se organizuju u antifašističkoj borbi nedugo nakon izbijanja ustanka naroda Srbije, 7. jula 1941. godine.
  Već 1. avgzsta formiran je Krajinski partizanski odred jačine 15 boraca, sa 2 puške, 3 pištolja i 5 bombi. na ataru Žuljevac kod Metriša, južno od Negotina.
  Noću 16/17. avgusta 1941. razoružao je žandarmerijske posade na železničkim stanicama Rajac, Tamnič i Brusnik i zaplenio 12 pušaka i oko 500 metaka. Noću 21/22. avgusta napao je sresko mesto Salaš i stvorio slobodnu teritoriju koja se širila od Salaša prema Negotinu i Zaječaru. Nakon što je ojačao na 158 boraca, odred je 22. septembra razbio Krajinsko-homoljsko-porečki četnički odred u selu Crnajki. Združeni odred četnika i žandarma napao ga je 29. septembra na istočnim padinama Deli Jovana i razbio kod sela Sikola. Oko 500 nemačkih vojnika i četnički Krajinski i Timočki odred okružili su ga i gotovo uništili 5. oktobra u rejonu Lija Glava na južnim padinama Deli Jovana. Nakon toga je preostala samo grupica od 6 ljudi. Većinu zarobljenih partizana Nemci su povešali u Boru.
  Leti 1942. godine, Okružni komitet KPJ za Zaječar je od preživelih boraca i delova Timočkog partizanskog odreda formirao novi Krajinski odred sa 40 ljudi. Često je vodio borbe sa četnicima i žandarmima u rejonu Majdanpeka i Borskog rudnika. Odred je 15. juna 1943. ušao u sastav Timočkog partizanskog bataljona, koji je kasnije prerastao u Zaječarski partizanski odred „Milenko Brković Crni“. Odred je 11. marta 1944. godine preimenovan u Devetu srpsku brigadu NOVJ.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.