САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 801409Укупно посета:
  • 2524605Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УЛИЦА ГЕНЕРАЛУ НАШЕ ВОЈСКЕ

На предлог Општинске организације СУБНОР-а Неготин, Скупштина општине је донела Одлуку о давању назива новим улицама.

Своје улице у слободарском Неготину подно Букова и Бадњева овом приликом добило је преко  50 занаменитих Крајинаца и Крајинки (лекара, апотекара, инжењера, научника) и оних који су овамо дошли да лече и збрињавају народ у најтежим временима Великог рата из Белгије, Велике Британије, Данске, Русије и других делова света.

Имена војника и генерала, оних из времена пре великог рата али и погинулих у ратовима од 1991. до НАТО агресије добило је педесетак улица. Захвални Неготинци и Крајинци у новоизграђеном делу града доделили су улице: генералу и дипломати Јеврему С. Велимировићу, родом из села Сикола подно Дели Јована који је преминуо децембра 1913. године у Београду и генерал-потпуковнику Љубиши Стојимировићу, рођеном 1950. године у Јасеници код Неготина, умро 31. марта 2014. године у Београду.

Овом одлуком је дефинисано да до сада неименоване улице понесу имена младих ратника погинулих у ратним дејствима против НАТО агресије и ратовима 1991. до 1995.г. и то: Бранка Ј. Петрикића, погинулог у НАТО агресији, Ненада Д. Барбуловића, Оливера Ч. Тарицића, Драгана Д. Даничића, Србе Т. Милосављевића, Драгана В. Петковића, Ђорђа С. Николића погинулог у Вуковару 1991.г. Драгише В. Никића, Драгослава С. Милосављевића, Горана А. Радовановића, Радета М. Јовановића, Драгана Гребића, Маринка Кнезовића, Марка Л. Брадаре, Лазара П. Симића.

Поштујући славну прошлост на предлог СУБНОР-а Неготин, Комисија за доделу имена једној од улица доделила је имена: 13.пук Хајдук Вељко трећег позива, Балканска, затим улице брачног пара белгијских лекара који су лечили Крајинце од тифуса 1914.и 1915. године – Фернанда Мазеја и улицу његове супруге Селме Елијасберг, Флоре Сандс, болничарке, британски официр у служби српске краљевске војске.

Овом приликом је исправљена неправда и према војводи из Првог српског устанка Миленку Стојковићу тиме што је једној улици у Хајдук Вељковом граду додељено његово име.

Улицу са именом у Мокрањчевом родном граду – Неготину добила је и супруга славног композитора и родоначелника српске световне и духовне хорске музике Стевана Мокрањца – супруга Марија Стојановић Мокрањац. Велика част је за неготинце што једна њихова улица сада носи име велике српске научнице Милеве Марић Ајнштајн.

Уз пуно пијетета Неготинци ће се поносити именима својих улица као што су: Милунке Савић, др Светислава Челикића специјалисте кардиоваскуларне хирургије, др Милована Миловановића, др Арчибалда Рајса који је више пута боравио у Неготину, Бранка Лазаревића, књижевника и дипломате, Драгише Стојадиновића ратника с пушком и камером, Даворина Јенка, Саре Карпанџић, Кола српских сестара, Божидара Јануцића, виртоуза на виолини.

Захвални Неготинци су Николи Тесли и Михајлу Пупину, блиским сарадницима српском пиониру електрификације Ђорђу Станојевић додели улице. Као и улице херојини Анастасији Наки Спасић, великом добротвору, покретачу и инпсиратору значајних иницијатива за пружање помоћи Србији у првој половини 20 века. Рођена 1864.г. у Оршави а преминула је 1953. године у Београду. Однос према хуманитарном раду, поштовање професије лекара и љубав према човеку довео је 1914. године из Лондона у Крагујевац докторку Елизабету Рос. Ту је здушно помагала у лечењу војске и народа од тифуса. Преминула је у 27. години 14. фебруара 1915. године. Због тога су захвални Крајинци и овим херојинама доделили једну улицу.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
28°
Sunny
05:3519:36 CEST
FriSatSun
30/16°C
17/11°C
19/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.