САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864308Укупно посета:
  • 2656151Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КАД СУ САВЕЗНИЦИ БИЛИ ПРИЈАТЕЉИ

Полагањем венаца на споменик „Ратницима 1912-1920.г.“ у централном градском парку у Неготину и пригодним програмом у амфитеатру Уметничке школе „Стеван Moкрањац у организацији Општинског удружења СУБНОР-а Неготин обележена je 101.годишњица ослобођења Неготина и Крајине од бугарско-немачке окупације.

Неготин и Крајину у Великом рату ослободиле су француско-мараконске јединице под командом генерала Жуиња Гамбете. Захвални Неготинци и Крајинци прогласили су генерала Гамбету за почасног грађанина.

У Првом светском рату до тада највећем војном сукобу у коме је учествовало 36 земаља Србија је водила праведан, ослободилачки рат. Поднела је огромне људске жртве изгубивши једну трећину становништва, а пола милиона српске деце остало је без родитеља. 3.695 Крајинаца – 86 официра, 151 подофицир и 3.458 војника, дали су живот у борби за слободу.

Међутим, управо тада каду су почетком октобра 1918.године почеле борбе за коначно ослобођење Србије, прослављени 13.пешадијски пук „Хајдук Вељко“ борио се у саставу Друге армије на правцу према Призрену, Приштини и Црној Гори. Баш на дан када је Неготин ослобођен, Друга армија и 13.пешадијски пук „Хајдук Вељко“ ослободили су Косовски Митровицу и наставили поход Ибарском долином према Краљеву, а затим и Ужицу.

У обраћању окупљеним грађанима пред спомеником „Солунцима“ Драгољуб Филиповић председник Општинског одбора СУБНОР-а казао је: „Цела наша историја од Великог рата до данас, протекла је у знаку наших хероја и великих стваралаца. Такве је у Великом рату изњедрила Крајина. Међу готово 5000 јунака 13.пука „Хајдук Вељко“ попут чврстих стожера борили су се: др Миливоје Петровић праунук храброг брата Хајдук Вељка Петровића који је допратио још недолечног Војводу Радомира Путника од Прахова до Крагујевца да преузме руковођење генералштабом, човек који је спасио част 13.пука тако што је спасио заставу пука тако што је заједно са саборцем ђаком Нелихом препливао Саву и спасио част пука. Ту је и јунак Бранко Вукосављевић велики борац на копну и у ваздуху и први ратни командант ратног ваздухопловства краљевине СХС, а ништа мање значајан није ни Драгиша Стојадиновић ратник с камером и пушком. Херој који је у одбрани Београда 1915. године сам, митраљезом, зауставио аустроугарски пук и променио исход борбене ситуације“.

У реализацији Свечане академије у амфитеатру Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ велики допринос дали су хор и оркестар Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ ученици ОШ „Вера Радосављевић“ и полетарци Дечјег вртића „Пчелица“ у Неготину.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.