Неготин

РУШИТЕЉИМА НИШТА НИЈЕ СВЕТО

Борци Неготина и Крајине у новом градском парку положили су венац на постамент бисти народних хероја Станка Пауновића, Вере Радосављевић, Љубе Нешића и Бранка Перића.

У делегацији су били прекаљени борац НОР-а Љубомир Ранчић, Љубинка Станчуловић дугогодишња активисткиња СУБНОР–а са 89 година и Љубиша Булбић „млади борац“ ратова деведесетих година и секретар СУБНОР–а Неготин.

Никад као данас, у низу од 75 година, скромније нисмо обележили овај за нашу историју изузетно значајан датум, Дан победе над фашизмом – рекао је Драгољуб Филиповић, председник Општинског одбора Поводом 75.годишњице од овог догађаја планирали смо у оквиру „Мајских свечаности“ Неготина одржавање такгичко-техничког збора наоружања и друге војне опреме, сусрет са представницима Амбасаде Руске федерације у Србији, марш мира и пригодан културно – уметнички програм.

Србија 75 година живи у слободи. Заслуге за то припадају борцима народноослободилачке војске и јунацима Црвене армије који су крајем септембра и почетком октобра 1944. године уз огромне жртве ослободили источни део наше прелепе Србије. У темеље те слободе своје животе положило је 1672 црвеноармејаца и преко 1.100 припадника 14.корпуса НОВЈ.

Након потписане немачке капитулације пред високим савезничким војним командатима цео свет је схватио да је фашизам поражен за сва времена. Нико није могао да предпостави да ће се он са крволочном иделогијом поново вратити. Вратио се, на жалост, на светску и домаћу сцену опхрван жељом да се врати на власт без избора, да опет заседне на народну грбачу. Ништа експонентима те политике није свето, ни жртве у славним биткама за слободу, ни свесне жртве данашњих бораца за живот човека у борби са највећом пошасти света „Корона вирусом“. Уместо да аплаудирају лекарима и здраственим радницима, енергетичарима, просветним радницима таксистима, возачима, научницима, инжењерима, студентима и сељацима који су се својски борили за живот ,као народ у целом свету, рушитељи су се вратили на старе већ виђене моделе, лупање у шерпе и лонце” – закључио је Филиповић и снажно се заложио да они који не поштују свој народ и државу одговарају.