Неготин

ОБЕЛЕЖЕН 7. ЈУЛ ДАН УСТАНКА

Полагањем венаца и цвећа испред бисти народних хероја у новом градском парку у организацији ОУ СУБНОР-а Неготин уз подршку локалне самоуправе обележен је 7.јул Дан устанка народа Србије против окупације и фашизма.

Цвеће и венце су положиле: делегације локалне самоуправе коју су чинили помоћници председника општине Неготин – Младен Бошковић и Иван Вељковић, делегација СУБНОР-а Неготин, Организације резервних војних старешина и делегација цивилних и ратних војних инвалида.

Ово је први пут, у историји дугој 79 година, рекао је Драгољуб Филиповић председник СУБНОР-а Неготин, да се на овај велики дан, Дан устанка народа Србије против окупатора и фашизма, окупимо овде пред постаментом народних хероја Неготина и Крајине у овако малом броју. Током историје пратиле су нас ,многе пошасти, али чини се да је ова позната као Ковид 19, без сумње после НАТО агресије, највећа.

Ово је тренутак да искажемо наше поштовање и дивљење према великим делима наше храбре и одважне младости, младих радника, сељака, ученика и студената, њиховом родољубљу и антифашизму рекао је Филиповић и додао. Младост Крајине, задојена љубављу према отаџбини и инспирисана храбрим делима наших јунака из времена Хајдук Вељка, преко балканских ратова до јунака славног 13.пука у Великом рату, кренула је енергично у бој против окупатора и његових слугу.

Четворогодишња НОБ-а завршена је великом победом над фашистичким окупатором и његовим домаћим слугама, од усташа љотичеваца, домобрана, четника, СДС албанских фашиста и других. За победу и слободу, погинуло је преко 305 хиљада бораца НОБ-а, а укупне жртве премашују цифру од 1,8 милиона. Овде као посебно значајан податак треба рећи да су у рат кренули људи који нису поседовали војна знања потребна за вођење борбених операција, голобради младићи и девојке, попут наших хероја, који су се калили у борбеним операцијама и стасавали у војсковође достојне поштовања.