Неготинска крајина

Неготинска крајина

МИР ЈЕ ПУТ У БУДУЋНОСТ

Поводом 18.годишњице НАТО агресије и обележавања Дана секције ратних јединица, општинско удружење СУБНОР Неготин, у сарадњи са локалном самоуправом и уз подршку СУБНОР Србије и Клуба генерала и адмирала Србије, организовало је Трећи меморијал ГЕНЕРАЛ ЉУБИША СТОЈИМИРОВИЋ.

У времену од 18. до 25. марта одржане су бројне манифестације у циљу незаборава на злочинце и злочине који починише нашој земљи и недужним грађанима, уз одавање посебног пијетета и поштовања жртвама НАТО агресије. Централни садржаји су посвећени прерано преминулом генерал-потпуковнику Љубиши Стојимировићу, рођеног Неготинца, врсног официра и сликара, који је обављао дужност начелника штаба 3.Армије у време НАТО агресије на нашу земљу.

На расписани наградни литерални и ликовни конкурс „Мир и слобода су пут у будућност” пријавило се више од стотину ученика основних и средњих школа са подручја општине Неготин. Најбољи радови су награђени и објављени у посебном каталогу приређеном за ову манифестацију.

У свим основним и средњим школама одржана су и предавања о НАТО агресији пре 18 година, којима је присуствовало око 500 ученика.

У Дому културе „Стеван Мокрањац” приређена је колективна изложба афирмисаних академских сликара и вајара општине Неготин, савременика генерала Стојимировића, сви радови су такође приказани и пригодном каталогу под називом ВРЕМЕ ЧАСТИ И ПОНОСА.

На отварању изложбе, познати глумац Лепомир Ивковић говорио је делове из представе Звездара театра „Српске војводе”.

Делегације СУБНОР Србије, локалне самоуправе, СУБНОР Неготин, секције Клуба генерала и адмирала из Ниша и секције ратних јединица положили су венце и одата је почаст погинулим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године. Истог дана, у Дому који носи име народног хероја Станка Пауновића, одржана је свечана академија на којој су се пригодним речима обратили председник СУБНОР Неготин Драгољуб Филиповић, генерал Тома Младеновић из Ниша, ратни саборац и друг генерала Стојимировића.

Генерал Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР Србије, подсетио је на херојство и храброст наших војника и бораца али и на невиђени патриотизам народа у отпору НАТО агресији и то јединство исказано у тим тешким данима су нешто што треба неговати:

„Посебно морамо чувати сећања на оне који своје животе положише на олтар отаџбине и стална подсећања да се то зло никад не заборави”.

У име председника СУБНОР Србије, најбољим појединцима у неготинској организацији уручене су Медаље борца. Овој манифестацији, као и раније организованим, присуствовала је и породица генерала Стојимировића.