САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 833058Укупно посета:
  • 2596407Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЈУЛСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАЈИНИ

Традиционалним „Седмојулским сабором“ на Стеванским ливадама у подножју планине Дели Јован борци и народ Крајине обележили су 7. јул – Дан устанка у Србији. Пред споменик трагично старадалим члановима штаба и борцима Крајинског партизанског одреда венце су: у име Општине Неготин положили помоћници председника општине Младен Бошковић и Иван Вељковић, у име СУБНОР-а Неготин Мирјана Мургановић, Љубинка Станчуловић и Анђелка Попоска, у име ОРВС Неготин Слободан Брзуловић и Новица Рашић и делегација Цивилних инвалида рата и Ратних војних инвалида.

Присутнима се пригодним излагањем обратио Драгољуб Филиповић, председник СУБНОР-а Неготин. Он је подсетио присутне речима: Слободарски и правдољубиви народ Неготинске и Тимочке Крајине не могавши да трпи терор фашизма, најмрачније идеологије 20 века формирао је у времену од 26. јула до 16. августа 1941. године три партизанска одреда: Заглавско – тимочки, Крајински и Бољевачки одред, чијим састав су сачињавали чланови КПЈ, Скојевци,студенти, земорадници радници и професори. Бројно стање  одреда кретало се од 13 до 22 борца. После првих борбених акција одреди врло брзао нарастају у бројно велике јединице. Крајински партизански одред је упркос великом терору окупационих јединица, жандармерије и четника, нарастао на 158 бораца. За време свог кратког постојања Бољевачки и Крајински партизански одред извели су крупне борбене акције: рушење постројења у рудницима угља Ртањ и Боговина, и у више наврата демолирали пругу Зајечар – Прахово пристаниште, чиме су онемогућили редовно снабдевање немачких окупационих јединица, ослободили су среско место Салаш и разбили јаку четничку јединицу испод палнине Дели Јован. За кратко време у зони одговорности Крајинског партизанског одреда створена је слободна територија која се  простирала од Дели Јована до Тимока и Зајечара, под окупацијом остали су само градови Неготин и Зајечар, на којој је формирањем народноослободилачких одбора успостаљен систем народне власти.

У Наставку излагања Филиповић се осврнуо на актуелну безбедоносно политичку ситуацију у земљи и окружењу. Том приликом истакао: Ево и данас, вољом јаких и моћних, суочавамо се са ниподаштавањем вредности нашег народа, хуманитарном катастрофом на Косову и Метохији, посебно на Северу наше јужне покрајине где је већинско српско становништво, где у рафовима продавница нема основних прехрамбених артикала: хлеба, млека, меса, уља и брашна. То наравно не виде сампрозвани светски мировњаци и хуманитарци, јер се све то дешава Србима, лошим момцима. Не желе они то да виде јер тамо на Косову Тачи и Харадинај дижу споменике захвалности, као што су то учинили пе неколико дана са споменицима Холбруку и Олбрајтовој.

Традиционално се на Седмојулском сабору у амбијенту „Стеванских ливада“ Крајинској „Ваздушној бањи“ одржавају и спортска такмичења у пикаду, стрељаштву и шаху. Најуспешнијим такмичарима уручена су признања.

Дан борца – 4. јул борци и грађани Крајине обележили су пригодним скуповима и полагањем венаца и цвећа пред спомен обележја борцима НОР-а. Чланови месних огранака: Вратна, Јабуковац, Уровица и Слатина, положили су венце и цвеће на споменик борцима 8. чете Мајданпечког партизанског одреда у Рејону Циганског гробља и на споменик борцима НОР-а села Вратна.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
07:0115:57 CET
СубНедПон
10/2°C
10/2°C
11/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.