НИКО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН! НИШТА НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕНО!

Поводом обележавања 79. година од победе над фашизмом, негујући сећање на 9. мај 1945. године и капитулацију нацистичке Немачке чиме је окончан Други светски рат, делегација Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије – ОО Александровац у центру Александровца положила је венце на Споменик палим борцима 1941-1945. године.

Поред делегације ОО СУБНОР-а Александровца предвођеног председницом Катарином Петковић и замеником Светомиром Антићем, венце су положили председник скупштине општине Милан Минић, заменик председнице општине Немања Прибаковић, помоћник председнице општине Негован Ивановић, шеф кабинета општине Александровац Ненад Марковић.

Венце су положили и заменик председника УО Удружења ратних војних инвалида Србије Зоран Милановић, те представници Удружења бораца Жупа Слађан Видојевић и, резервних војних старешина Зоран Дуњић као и многобројни грађани општине Александровац.

Дан победе над фашизмом обележава се као сећање на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Берлину, потписивањем од стране фелдмаршал Вилхелм Кајтела, а у име Совјетског Савеза потписник је био Георгиј Жуков.

Тим поводом у Београду на Тргу код Вуковог споменика уз подршку СУБНОР-а Србије и општинског одбора Александровац као и Савеза женских сила Русије и Удружења АЛМОДОР, представљена је изложба „ЗА МИР“ која кроз дечије радове настале у заједничкој сарадњи школа из Ростова и Александровца представља својеврсни мост којим негујемо културу сећања и повезујемо претке и потомке.

Изложбу су отворили њени покретачи координатор Савеза српско руског друштвеног дијалога КОС Ксенија Радојичић и председница Руско-српске фондације за културу и наслеђе Наталија Шатиљина.

Делегација је одала пошту и положила венац код Споменика ослободиоцима Београда и споменика „Вечне ватре“, који се налази у склопу комплекса Спомен парка на гробљу Ослободилаца Београда.