САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 848421Укупно посета:
  • 2630858Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

КЊИГА О ЗЛОЧИНИМА ЧЕТНИКА

Из штампе је изашло најновије издање Републичког одбора СУБНОР-а Србије – Зборник радова са округлог стола одржаног под насловом „Злочини четничког покрета Драже Михаиловића у Србији у Другом светском рату“.


Реч је о документованим, разложним и прегледним излагањима 17 истраживача, објављеним у публикацији обима 255 страна, чији прилози, појединачно и као целина, аргументовано одговарају на једно од суштинских актуелних питања у нашем друшву и његовој историографији – о злочиначкој прошлости и карактеру Равногорског покрета, јер је починио нечувене злочине над сопственим народом.

Зборник садржи део аргументоване документације о томе да четнички покрет у Другом светском рату није био само колаборационистички и геноцидан, већ и носилац злочиначке политике и праксе над властитим народом, са својим „црним тројкама“ и словом „З“, у име којих су починили хиљаде злочина у свим крајевима Србије. Тиме је четнички покрет компромитовао, упрљао част српског ратника и официра народне војске, где су под каме стављене хиљаде грађана од детета у колевци до непокретних стараца. Све што је било родољубиво и антифашистички оријентисано, без обзира на политичко опредељење, узраст и место.

Зборник долази у време када је у нашем друштву и историографији наметнут такав однос снага да се отворено, агресивно рехабилитују политика и идеологија прошлости, укључујући и оне најмрачније и њених актера, протагониста зла. Сведоци смо глорификовања и рехабилитације издаје, квислинштва, колаборације, злочина сваке врсте.

Излагања на округлом столу су одговор  снагама у политици и историографији које за квислинге и колаборанте упорно траже рехабилитацију, а за припаднике НОП-а осуду и одмазду, при чему се наглашава да је четнички покрет под командом Драже Михаиловића био реална, прагматична и рационална политика и пракса у интересу опстанка српског народа, а НОП као неодговоран, ирационалан, штетан покрет који угрожава опстанак српског народа.

У зборнику о четничким злочинима сведоче: проф. др Миодраг Зечевић, др. Мирољуб Васић, др Бранко Латас, Пантелија Васовић, Миленко Ковачевић, Никола П.Илић, Никола С.Николић, Јован Радовановић, Љубиша Стојимировић, Павле Љумовић, Живомир Смиљанић и Жељко В.Зиројевић, Драгослав Б.Димитријевић-Бели, Момир Бркић, Дико Пејатовић, проф. др Жарко Крупеж, Иван Матовић и Владимир М.Никшић.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Нова издања

  • Todor Pavlov каже:

    Svako ko zna istoriju i čiji dedovi nisu bili pripadnici dotičnog pokreta zna da sve što ste napisali u ovom članku je istina nažalost danas u Srbiji četničaranje je postalo moderno čak i kod mladih čiji su dedovi bili partizani i učesnici NOR -a tome treba jednom zasvagda da se stane na kraj tom falcifikovanju istorije gde omladina doživljava čenički pokret i Dražu kao oslobodioca a partizane sataniste i nejveće moguće zlikovce tome treba da se satne na put jednom za svagda dosta je bilo flacifikovanja istorije.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.