ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА У ДУДИКУ

СУБНОР Петроварадина обележио је годишњицу страдања тзв „Петроварадинске групе“, групе од 33 особа које су 19. октобра 1941. године стрељале власти Независне државе Хрватске, а који су сахрањени на петроварадинском гробљу.

Обележавању су присуствовале делегације СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а Петроварадина и Новог Сада, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара и Удружење ваздухопловаца Војводине.

Милован Вујић, председник СУБНОР-а Петроварадина, подсетио је да су током Другог светског рата, у периоду од 1942. до 1943. године, на Дудику на најсвирепији начин од стране припадника Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске, убијени припадници Народноослободилачког покрета, сарадници и цивили. Хапшења су спровођења на територији Срема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у другим местима). Специјалним железничким композицијама спровођени су у Вуковар, где је близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су ухапшени излагани тортури. Након кратког судског поступка осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима фабрике „Бата“ одвожени на Дудик. На Дудику су били приморавани да се ослободе одеће и личних ствари, у групама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани.

Испред града Новог Сада скуп је поздравио Александар Петровић, помоћник градоначелника Новог Сада. Он је апеловао да се не забораве страдања наших суграђана у свим ратовима и да их наше генерације не убијају заборавом. У име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АПВ окупљене је поздравио Јово Барошевчић, потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АПВ. Истакао је улогу СУБНОР-а у неговању Културе сећања и незаборава чиме додатно одужујемо дуг нашим прецима који су своје животе уградили у темеље слободе.

Лазо Ђокић, председник Удруге антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара, подсетио је да је 1941-45 планетом владала епидемија фашизма и злочина која је однела више милионске жртве, огромна ратна разарања и људске патње. Он се захвалио домаћинима и похвалио вишегодишњу сарадњу СУБНОР-а Петроварадина и Удруге антифашиста града Вуковара на обележавању ових трагичних догађаја и њиховом чувању од заборава.

Скуп је завршен полагањем цвећа и венаца на спомен-гроб стрељаних грађана.

19.10.2023