ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ У НИШУ

Србија обележава Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Тој прослави се, свечаније него икада у својој новијој историји, укључио и град Ниш, у коме је, на државном нивоу, важно место имао СУБНОР овог слободарског града који у 220-годишњици стварања српске државности заузима часно место.

У Нишу је данас, поводом овог великог празника, у Дому Војске, као и у многим градовима Србије, отворена изложба Војног музеја „Србија кроз време“. Изложбу је отворио министар одбране Милош Вучевић који је том приликом рекао да је Војни музеј од оснивања чувао и неговао све оно што је и у лаким и у тешким временима красило нашу државу и наш народ.

Данашњем отварању изложбе присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, команде Копнене војске на челу с командантом генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Отварајући изложбу Министар Вучевић је напоменуо да су Министарство одбране и Војска Србије са захвалношћу и одговорношћу преузели не мали део церемонија и учешћа на овогодишњем обележавању Дана државности и Сретења. Такође је истакао, да ће поред изложбе у Нишу, бити организован збор приказивања оружања и дела војне способности Војске Србије, а затим ће уследити и почасне паљбе у три града у Нишу, Београду и Новом Саду а сутрадан одржати велики скупови и догађаји у Орашцу и Опленцу.

Према његовим речима, „ове године славимо 220 година од Првог српског устанка, практично од обнове наше државности и ослобођења од вековног ропства и то је велики датум и велика обавеза и одговорност и садашње генерације. На Сретење се срећу и прошлост и будућност, срећемо се и са нашим прецима, али се обавезујемо и нашим потомцима. Наша војска је народна, она је неотуђива и неодвојива од свог народа и од своје државе. И наша држава не би постојала да није имала исту ту војску. Ко год је покушао то да раздвоји, врло брзо је био политички кажњен и пре свега проказан од историје и од народа.“ Стога је поручио: „Чувајте нашу државу и чувајте све оно што краси и нашу војску и нашу отаџбину“.

Посетиоци изложбе били су у прилици да виде експонате који су до сада ретко излагани, а који сведоче о темељима модерне српске државности и спремности народа и војске да стечену слободу бескомпромисно бране. Изложба Војног музеја састоји се из седам целина и обухвата периоде Првог и Другог српског устанка, ослободилачких ратова из 1878. године, Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, а део изложбе је посвећен и НАТО агресији.

Историчар из Ниша др Горан Милосављевић, у име СУБНОР-а Србије Града Ниша, на питање дописника РТС-а, зашто је важна историја и шта је то значајно што данас славиомо, одговорио је: „Како је Леополд Ранке 1829. године дефинисао ‘српску револуцију’ од 1804. до 1815. године она не представља само националну револуцију, она представља праву социјалну револуцију, револуцију која је изродила слободног човека на територији Србије. Све то је крунисано Сретењским уставом 1835. године и Србија је по томе јединствена зато што слави дан кад је човек послтао слободан.“истакао је у директном преносу на РТС.

Након исложбе „Србија кроз време“ у Дому Војске, у 14,00 часова на Нишкој тврђави, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, одржан је приказ наоружања и војне опреме Војске Србије, где су посетиоци Ниша били у прилици да се први пут упознају са најновијим наоружањем и опремом наше војске домаће и иностране производње.

Председник Вучић је током обиласка, заједно са представницима Министарства одбране и Војске Србије, изјавио да су у току улагања у нове производе домаће наменске индустрије који ће бити уведени у наоружање Војске Србије. „Улажемо сада 300 милиона евра у производе домаће индустрије који улазе у нашу војску. Само у домаћу индустрију и производе”. Посебно је истакао да да су артиљеријски системи „нора”, „гвоздика” и „тамнава” велика појачања за Војску Србије јер је у модерном рату артиљерија та која суштински побеђује.

Изложена су и пешадијска средства – „Корнет”, „Фагот”, БГА 30 мм, средства за осматрање, заштитну и опрему за разбијање демонстрација коју користе припадници Војне полиције.

Приказу војне опреме у комплексу Нишке тврђаве присуствовали су министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Припадници 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције приказали су стрељачко наоружање – аутоматске пушке, снајпере, пиштоље и пушке, четвороцикле КВАД, НТВ Застава ТЕРВО, као и даљински управљану електричну беспосадну земаљску борбену платформу средње величине „мали Милош”.

Након приказа војне опреме, у 16,00 часова са Нишке тврђаве, изведена је почасна паљба са 10 плотуна чиме је данашња свечаност завршена.

У име СУБНОРа Србије града Ниша, свечаности поводом дана државности Републике Србије, присуствовала је делегација, на челу са Анђелком Милићевићем, пуковником у пензији, чланом председништва СУБНОРа Србије и председником СУБНОРа града Ниша, Ракић Александром кординатором СУБНОР за Нишавски округ, члановима градског одбора др Гораном Милосављевићем Душаном Новаковићем и Душаном Петковићем, пуковници у пензији.

14. фебруара 2024.