ОБЕЛЕЖЕН ДАН „НИШКОГ ИНЦИДЕНТА“

У Нишу је поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, на Спомен-обележју „Нишки инцидент“, откривеном 8. маја прошле године на иницијативу Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду и Амбасаде Русије у Србији, уз подршку града Ниша и Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“, на локацији напада америчке авијације на Црвену армију 1944. године, на улазу у село Трупале, обележен дан сећања на оружани сукоб између савезничких снага Црвене армије и америчке авијације.

Овај инцидент се догодио 7. новембра 1944. године, убрзо по ослобођењу Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. Изненада је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац. Након тога је дошло до ваздушне битке, у којој је било озбиљних губитака на обе стране.

И док још нема консензуса да ли је „Нишки инцидент“ грешка савезника услед кобног сплета околности или је дошло до њихове добро припремљене провокације, званична верзија америчких војних власти у то време је да је дошло до „грешке и пријатељске ватре“. Америчко објашњење је било да су помешали Ниш са Новим Пазаром, где су намеравали да гађају немачке нацистичке трупе које су се повлачиле према БиХ.

Последице овог напада су неколико десетина мртвих и рањених међу војницима, али и међу цивилима. Материјална штета је такође била значајна. Наиме, у овом „инциденту“ на америчкој страни оборена су 3 – 7 P-38 авиона, од којих је један принудно слетео, два погинула, а на совјетској страни оборено 3-4 Јак-3 авиона, неколико уништених возила, 31 погинулих и 37 рањених.

У знак сећања на овај догађај данас су положени венци на месту где се догодио „Нишки инцидент“. Венце су положили представници Нишког управног округа, Града Ниша, Руско-српског хуманитарног центра из Ниша, као и многобројна борачка и друга удружења и грађани.

У име СУБНОР-а града Ниша венац су положили:  Момчило Јовић, пуковник у пензији, председник СУБНОР-а градске општине Црвени крст, Саша Митровић, капетан у пензији, председник СУБНОР-а градске општине Пантелеј и Блажо Ефтимов, капетан у пензији, члан СУБНОР-а градске општине Црвени крст.

  1. маја 2023.