ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА АРАНЂЕЛОВЦА

На достојанственом скупу како то приличи значају, на ,,Партизанском гробљу“ свечано је обележен 19. септембар 1944. године када је Аранђеловац ослобођен од окупатора и њихових сарадника.

У присуству представника локалне самоуправе, ОО СУБНОР-а, представника јавних установа и политичких партија положени су венци и одата пошта ослободиоцима града.

Венце су положили: Oпштина Аранђеловац, СУБНОР Аранђеловац, Удружење Омладина Аранђеловац, представници СПС.

Присутне је поздравио председник СУБНОР-а Радомир Радосављевић и потсетио да су за ослобођење града биле потребне бројне и обучене јединице знајући да непријатељ брани град снажним јединицама 1.батаљона 1.пука Браденбург и око 1200 четника и недићеваца. За ослобођење Аранђеловца ангажована је Пета крајишка дивизија под командом пуковника Милутина Мораче, Друга шумадијска бригада и Први шумадијски партизански одред. Према ратном дневнику пуковника Мораче непријатељ је имао губитке: 140 немачких војника, 406 четника, недићеваца и љотићеваца и 420 заробљених. Јединице Пете дивизије и придружених јединица имале су 26 погинулих и 66 рањених.

Дугогодишњем директору ОШ „Милан Илић Чича“, сада професору на учитељском факултету у Београду др.Ивку Николићу, председник општинског СУБНОР-а уручио је признање за успешну сарадњу.

Ученици ОШ „Милан Илић Чича“ пригодним програмом употпунили су свечаност.

19. септембар 2023