ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ КОД ДЕБРЊЕ

Општински одбор СУБНОР-а у сарадњи са општином Шид организовали су обележавање 78. годишњице битке на Филиповом путу. Комеморативном скупу присуствивале су и делегације Покрајинског одбора СУБНОР Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем, СУБНОР-а Руме, Сремска Митровица и Новог Сада.

Пре одласка на Дебрњу положени су венци и цвеће на споменик жртвама фашистичког терора у центру села Моровић уз пригодан програм ученика ОШ „Филип Вишњић“ из Моровића.

Скуп код споменика на Дебрњи након полагања венаца и цвећа поздравио је председник СУБНОР-а Шид Јовица Стипанић и захвалио се присустнима на одзиву, као и локалној самоуправи на подршци и присуству.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Јово Барошевчић, поздравио је све присустне, посебно представнике општине Шид и Гаврила Гавру Винчића, јединог учесника НОР-а на овој комеморацији. Председник Барошевчић је истакао да је СУБНОР патриотска организација са око 130.000 чланова у Србији и да она пре свега подржава и чува наша културно-историјско наслеђе и да је из тих разлога СУБНОР Србије одликован поводом Дана државности Србије Сретењским орденом од председника, господина Александра Вучића, а поводом седам деценија постојања и очувања антифашизма и ширења угледа Србије у свету.

Гаврило Винчић обраћајући се присутнима захвалио се на позиву и уважавању које му се указује и причао о свом животном и ратном путу наглашавајући да никада не треба да се забораве они  који су крварили, који су изгинули и донели нама слободу.

Заменик председника општине Шид Ђорђе Томић и заменик председника СО Шид Николина Бибић одали су  почаст палим борцима НОБ-а и битке код Дебрње. Том приликом господин Томић истакао је „Данас овде слободни и поносни стојимо и одајемо почаст свима онима који су пружили отпор и свој живот положили у борби против фашизма, а за слободу свих будућих нараштаја. Општина Шид увек ће са поносом чувати и неговати успомену на пале борце, на њихову храброст и на њихово херојство“.

На крају свечаности ученици ОШ „Филип Вишњић“ извели су пригодан рецитал. Догађај су пропратили локални медији – Сремска ТВ и ТВ Коперникус.