ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БЕЧЕЈА ОД ФАШИЗМА

Поводом Дана ослобођења Бечеја од фашизма, Општина Бечеј у сарадњи са Гимназијом Бечеј и Општинском организацијом СУБНОР-а организовала је обележавање овог важног историјског датума.

Прошло је 79 година откако је Бечеј постао слободан град и отргао се из канџи фашизма, највећег зла у историји савременог света. Наш народ је руководећи се слободарским традицијама први у поробљеној Европи устао против фашизма. Бечеј је ослобођен 8. октобра 1944. године, истог дана и Бачко Петрово Село, а Бачко Градиште 22. октобра након жестоких борби Народноослободилачког покрета Југославије и Црвене армије против немачких и мађарских фашиста. Жртве коју су понели невини у Другом светском рату обавезују нас да никада не заборавимо да су мржња, зло и насиље, које из њих проистиче, дела која не смеју да се понове. Поштовање према њима је наша обавеза према будућности, а не само поштовање прошлости. Биле су поруке изречене на свечаној академији.

Свечаној академији претходило је полагање венаца на споменик Слободе крај шеталишта на Тиси, где су осим представника локалне самоуправе и бечејског СУБНОР-а, почаст одале и делегације из борачких организација широм Војводине, из Вуковара, Брчког, СУБНОР-а Србије и Војводине, као и политичких странака.

Посебан значај догађају дале је Бечејска гимназија која је била носилац културно-уметничког и пре свега едукативног програма.

9.10.2023.