ОБЕЛЕЖЕНО СТРАДАЊЕ СРПСКИХ ПИЛОТА У ЈЕРМЕНИЈИ 1988.

Удружење ваздухопловаца Војводине и СУБНОР Града Новог Сада обележили су страдање српских пилота у Јерменији 1988. године.

Србија и Јерменија ће увек памтити српске пилоте који су погинули када су, после катастрофалног земљотреса у Јерменији, превозили хуманитарну помоћ за пострадали јерменски народ, 11. децембра 1988. године током допремања лекова и хране за земљотресом погођени Јереван и Лењинаков.

У авионској несрећи погинули су пилоти, официри Југословенског ратног ваздухопловства Предраг Маринковић и Владимир Ерчић, навигатор Миленко Симић, механичари – летачи Милан Мићић, Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

Указом Президијума Врховног Совјета СССР, 27. јануара 1989. године, седмочлана посада авиона Ан-12 регистарског броја 73312 YУ-АИД, посмртно је одликована орденом „Пријатељство народа“ за испољену храброст и самопожртвовање приликом извршавања мисије пружања помоћи у отклањању последица земљотреса у Јерменији. Указ је потписао тадашњи председник Президијума Врховног Совјета СССР-а Михаил Горбачов.

На седмогодишњицу од ваздухопловне трагедије, на месту удеса на обали реке Камах, подигнут је споменик „Сломљено крило“ као део Спомен-комплекса посвећеног страдалој посади и пријатељству два народа. Споменик је висок 12 метара, а само крило, као део споменика, дугачко је седам метара као симбол изгубљених седам живота. У основи споменика су мермерне плоче са именима наших ваздухопловаца, исписана на српском и јерменском језику. Са обе стране спомен-крила постављени су „Хачкари“, камени споменици (Јерменски назив за крст у камену). На левом су исклесани ликови две мајке (српске и јерменске) које тугују за изгубљеним синовима.

Као знак нераскидиве везе јерменског народа са српским народом, почетком деведесетих година, из Јерменије су послата два „Хачкара“. Један спомен „Хачкар“ постављен је 1993. године у Земунском парку, поред улаза у цркву Светог Архангела Гаврила док је други постављен 1995. године у центру Новог Сада на месту где се некад налазила Јерменска црква. 

Споменик у Новом Саду  су подигли два друштва – јерменско-српско из Јеревана и српско-јерменско из Београда, а бригу о одржавању споменика води Министарство одбране Србије. Удружење ваздухопловаца Војводине и СУБНОР града Новог Сада редовно сваке године у децембру полагањем цвећа на Хачкар у Новом Саду подсети на страдање наших пилота у Јерменији.