САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 845130Укупно посета:
  • 2621749Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Tражимо правду за жртве квислингa

Председништво СУБНОР-а је 24. маја 2012. године донело одлуку да се жртве квислинга у Другом светском рату морају рехабилитовати.

Иницијатива да се покрене поступак пред надлежним судовима за правну рехабилитацију жртава злочина учињених од стране Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), Љотићевих и Недићевих јединица, усташа, балиста и сличних формација, као и захтев за накнаду за учињену материјалну и нематеријалну штету грађанима Србије у току рата 1941-1945. и неколико година после завршетка рата, потекао је од више општинских, градских и окружних организација СУБНОР-а и антифашистички опредељених појединаца. О тој иницијативи расправљала је Комисија за правна и организациона питања и поднела предлог Закључака који је усвојен на седници Председништва РО СУБНОР-а са председницима градских, окружних и покрајинских одбора СУБНОР-а.

-Месне, општинске, градске и окружне организације СУБНОР-а у сарадњи са породицама и потомцима лица над којима су извршени злочини од Војске Краљевине Југославије у отаџбини (четника), Недићевих и Љотићевих јединица и усташа и балиста за време Другог светског рата, закључно са педесетим годинама прошлог века, да покрену пред надлежним судом – на основу Закона о рехабилитацији – поступак за правну рехабилитацију и накнаду материјалне и нематеријалне штете у складу са одредбама важећих закона у Србији;

-Да анимирају и пруже помоћ породицама и потомцима тих лица у покретању поступка;

-Да пруже помоћ породицама и потомцима за лица која су хапшена, тучена, чије су куће спаљене, имовина опљачкана, многи од њих прогнани.

-Подаци о злочинима, пљачки имовине и прогона људи налазе се у регионалним архивима, Архиву Србије и Архиву Југославије, статистичким заводима и архивима општинских, градских и окружних одбора СУБНОР-а.

-Организације СУБНОР-а на свим нивоима треба да се организују за обављање овог значајног посла за демократски развој Србије и очување њеног антифашистичког индентитета.

-У спровођењу ове одлуке Републички одбор пружиће потребну помоћ борачким организацијама.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.