ОДРЖАНА ДРЖАВНА ЦЕРЕМОНИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦА СМРТИ СЛАВНИХ СРПСКИХ ВОЈСКОВОЂА

Државна церемонија обележавања годишњица смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма одржана је данас на Новом гробљу у Београду.

Церемонију полагања венаца и одавања почасти војводи Живојину Мишићу испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предводила је в.д. помоћника министра Сања Лакић, која се обратила присутнима.

Државни секретари Зоран Антић и Дејан Антић предводили су церемоније код гробних места војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма.

Помен су служили свештеници Српске православне цркве.

Војвода Живојин Мишић

Венце су положили и одали почаст у име Владе Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, вршилац дужности помоћника министра за борачко инвалидску заштиту Сања Лакић и државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и Дејан Антић.

Венце су положиле и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници града Београда, Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918, у име СУБНОР-а Србије члан Председништава, пуковник Драган Пантић, Удружења ветерана Посебних јединица полиције, затим представници Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске и 35. Личке ударне дивизије потомци истакнутих војсковођа као и представници удружења опредељених за неговање традиција и грађани.

Вршилац дужности помоћника министра за борачко инвалидску заштиту Сања Лакић изјавила је данас, приликом обележавања годишњице смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма, да смо од њих научили да нема предаје и да је слобода изнад свега.

Војвода Петар Бојовић

Лакић је рекла да су они уткали у историју војевања принципе части, храбрости и одлучности.

„Од њих данас учимо о мудрости и јунаштву који су потребни да се у борби победи, па и када имаш мање снажну војску. Али, од њих учимо и то колико смо своју слободу, гледајући кроз историју, скупо платили и колико је битно да мир очувамо“, истакла је Лакић.

У програму је учествовао и наш познати драмски уметник Лепомир Ивковић а химну „Боже правде“ интонирао је академски хор „Огрлица од бисера“.

Сва тројица великана обављали су највише војне дужности у систему Војске Краљевине Србије. Тамо где други није смео пушком, они су ишли грудима. Они нису руководили војском из кабинета већ из ровова подижући морал личним примером, неустрашивошћу и непоколебљивом вером у своје војнике, који су своју снагу црпили из чињенице да су бранили своју једину отаџбину – Србију.

Ђенерал Павле Јуришћ Штурм

Никада српски војник није кидисао ни на шта туђе и то је та мала – велика разлика између њих и свих оних који су желели да их сломе и окупирају.

Данашњи дан је помен не само нашим великанима, он је и помен обичном српском војнику, редову из рова, који је испред себе имао надмоћног непријатеља, али иза себе светињу над светињама – земљу прађедова!

И зато нека је слава свим тим малим великим људима, које је наш војвода Мишић храбрио речима: „Ко сме, тај може! Ко не зна за страх, тај иде напред!“

Била је част бити део државне церемоније посвећене незабораву наших највећих синова.

Вечан им помен и лака им српска земља!

20. јануар 2023.