Округли сто

СРБИЈА У СЛОБОДИ

Поводом 70. годишњице ослобођења Београда, Србије (1944-1945), тих значајних историјских догађаја, процеса, чије тековине баштини СУБНОР Србије, његово Председништво организује, крајем октобра, Округли сто о теми „Ослобођење Србије 1944-1945.године“.

Задатак Округлог стола је да сумира досадашње историографске резултате о теми расправе и да понуди нова истраживачка сазнања о Србији 1944-1945.године, када су на делу били интензивни напори, борба против фашистичких држава, против окупације, поробљавања, квислинштва и колаборације, борба за освајање слободе, али и власти и тиме се бранио и опстанак, идентитет српског народа. Том борбом Србија је постала део антифашистичког покрета, борбе у свету и заузела значајно место у историји.

У раду скупа (крајем октобра) очекује се  учешће око 20 истраживача историје Другог светског рата, а резултати биће објављени у Зборнику радова.

У средиште анализе НОП-а у Србији 1944-1945.године треба ставити војне, политичке, друштвене процесе, догађаје, актере, нарастање НОП-а, НОВЈ, активност КПЈ, као организатора и предводника НОП-а, на улогу војних формација НОП-а у борбама 1944-1945, на идеолошке основе власти и друштвеног живота у Србији.

Треба обратити посебну пажњу на значај Балкана, посебно Србије, од јесени 1943. у Другом светском рату, на покушаје продора НОВЈ на југ Србије (Топлица) марта 1944, на савезничка бомбардовања Србије, на образовање у Србији пет дивизија и нових корпуса НОВЈ, о покушају четничког покрета Д.Михаиловића да изврши мобилизацију, тј. стварање фронта контрареволуције, на одлуку Краља Петра II да распусти четнички покрет Д.Михаиловића, септембра 1944, на одлазак Маршала Тита у Москву 1944, и на преписку Тито-Шубашић, на долазак јединица Црвене армије у Србију 1944, ослобођење Београда, Сремски фронт, на прилике и дешавања на Косову и Метохији и Санџаку. Укратко, указати, показати, да је Србија 1944. у жаришту збивања и у центру пажње немачких војних фактора и да представља део значајног савезничког фронта у борби против Немачке.

Одржавање Округлог стола и његови резултати биће, очекујемо, прилог научном спознавању НОП-а у Србији, прилог радном и свечаном обележавању 70.годишњег јубилеја ослобођења Србије и напорима СУБНОР-а да баштини традиције НОП-а, НОР-а.

Без традиције нема историје која је кључ за разумевање цивилизације.