САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869966Укупно посета:
 • 2665115Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАНКА, ХРАБРА ЈОВАНКА

Београд, 26. октобар 2013. Дедиње, Кућа цвећа, тик уз Музеј историје Југославије. И много, много народа. Опроштај од партизанке, храбре Јованке Будисављевић Броз. Супруге, верног сапутника председника оне чувене и поштоване земље и маршала Тита.

На сахрани су говорили председник Владе Србије Ивица Дачић, председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић и Горан Алексић у име породице.

Сахрани су присуствовали и многобројни борци, ратни другови из Шесте личке, припадници Пратећег батаљона, представници организација из многих крајева Србије а и бивших република.

Дошли су да се поклоне и амбасадори Русије, Белорусије и више афричких држава из негдашњег корпуса несврстаних.

На опроштају од Јованке Броз били су и потпредседник Владе Расим Љајић, министри Славица Ђукић Дејановић и Александар Антић, генерални секратар Владе Вељко Одаловић, као и представници Војске и многе истакнуте личности из јавног, друштвеног, политичког и културног живота наше државе.

Сахрани је присуствовала и супруга Председника Републике Србије, Драгица Николић.

ГРЕХ  ПРЕМА  ИСТОРИЈИ  И  АНТИФАШИЗМУ

Опраштајући се од Јованке Броз, председник Владе Ивица Дачић је рекао:

”Прилика је да признамо себи да смо починили грех и према Јованки Броз и према сопственој историји, историји у којој нације и народи граде свој идентитет. Јованка Броз била је и наша прва дама, понос и представник државе. Заборављајући Јованку, заборавили смо нас.

Однос који смо имали према њој, на жалост, имамо према свему што радимо, а то је до оног тренутка кад се нека епоха заврши брже боље све, и лоше и добро, препуштамо забораву. Често смо се понашали као да се никад није догодило. Србија се односила према Јованки као да није била жена која је упознала светске политичаре и свуда дочекивана са достојанством.

Јованка Броз је била поносни представник наше државе и постала жртва политичког обрачуна и борбе око Тита.

Неправда је почела да се исправља пред крај њеног живота, а кад сам јој, пре неку годину, уручио пасош и личну карту, рекла је да неће нигде да путује.

Опроштај од Јованке је још један опроштај од Титове епохе и прилика и да се подсетимо наше антифашистичке борбе – тог највећег изгубљеног блага.

Тога се данас неки одричу, опреоштају не присуствује ни један представник владе држава насталих на тлу бивше Југославије.

Ово је одлазак последње иконе бивше Југославије. Почивај у миру поред човека коме си посветила живот и од којег си силом и неправдом била раздвојена” – рекао је председник Владе Србије Ивица Дачић.

ВЕЧНО  ЋЕМО  БРАНИТИ  ИДЕЈЕ  И  ДЕЛО  НАШЕ  МЛАДОСТИ

Други говорник на сахрани био је председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић:

”Другарице Јованка Будисављевић Броз! Рат си почела и завршила у легендарној Шестој личкој. Била си храбар ратник. Међу најхрабријима. Два ордена за храброст, што је ретко и за хероје. Била си борац војске и покрета који је победио фашистичког окупатора и  југословенску издају.  У 16. години, 1941. године постала си партизанка. Два пута те куршуми непријатеља нису мимоишли.

После рата си уз Тита који је обележио антифашистичку борбу против фашизма и политички цео XX век. У вашој вези има симболике из песме личке ратне бригаде „Шеста личка, спасила Маршала“ – песме која је постала  култна  не само личких већ југословенских партизана.

У целом периоду била си наша другарица Јованка, и ми твоји. СУБНОР ти је доделио признања која је имао и пажњу која је била несебична. Твој живот поред историјске громаде, без обзира на спољне ефекте, није био ни мало лак и једноставан. Такву личност  могао је да прати само човек  посебног кова, искован у револуцији.

Кад си остала сама, живот ти тек није био лагодан. Једно мало одужење дуга државе је сахрана поред вољеног човека, коме си поклонила младост и посветила живот.

Почивај у миру. Била си и бићеш део нас. Кад не буде више наших ратних другова остаје за будућа времена СУБНОР који ће носити, чувати и бранити вечне идеје и дело наше младости.

Хвала ти, другарице Јованка Броз за учињено и опрости све и свима, такви смо били и остали такви” – рекао је у опроштајном говору проф.др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије.

ИСПУЊЕНА  ПОСЛЕДЊА  ЖЕЉА

Јованка Броз имала је последњу жељу – да буде сахрањена у Кући цвећа, крај свог супруга, председника Тита.

Сестрић Јованке, дипломата Горан Алексић, потврдио је на испраћају да је Влада Србије испунила ту једноставну људску молбу.

”Почиваће поред свог животног сапутника кога је неизмерно волела, коме је била одана до краја. Њен живот био је несвакидашња прича, од ратних вихора, преко општег благостања обележеног и вером и надом у још боље сутра, до необјашњиве одбачености. Била је усамљена, 36 година је гордо, поносно, и пркосно, посвећена чувању части, угледа, идеала једног времена, једне велике земље и једног човека”.

Јованка Броз је сахрањена у кругу породице и у присуству чланова Владе Србије и СУБНОР-а. Уз почасни плотун и звуке војничке трубе, после скидања државне тробојке са ковчега.

Поред вечне куће Јованке Броз Будисављевић, тик уз гробницу председника СФРЈ маршала Јосипа Броза Тита, у невеликој згради подно негдашње резиденције у Ужичкој улици на Дедињу, у Београду, више часова текле су колоне људи у жељи да одају последњу пошту и искажу поштовање храброј жени- партизанки.

За испраћај је, иначе, било акредитовано и око 300 медијских екипа из 35 домаћих и 40 редакција из иностранства.

[nggallery id=60]
Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Опроштај

 • Lune каже:

  У Народноослободилачкој војсци Југославије борило се преко сто хиљада жена, од којих је око 25.000 погинуло. Од око 40.000 жена, колико је рањено током НОБ-а, преко 3.000 су постали тешки инвалиди. За народне хероје проглашена је 91 жена, а њих 3.344 добило је Партизанску споменицу 1941. Више од 2.000 жена постале су официри Народноослободилачке војске Југославије. Жене-борци су биле: делегати, политички комесари, командири и команданти, референти санитета, болничарке, борци, пушкомитраљесци, бомбаши, партијски и скојевски руководиоци и одборници Народноослободилачких одбора. Од око 1.700.000 Југословена, колико је страдало током Другог светског рата, око 620.000 су жене, а само у логорима их је убијено више од 282.000.
  Од 91 жене, колико је проглашено за народне хероја, њих 73 је погинуло током НОБ-а, док је само њих 17 одликовано за живота. За првог народног хероја проглашена је, 15. октобра 1943. године, Марија Бурсаћ, борац-бомабаш Десете крајишке бригаде. Прва жена која је за живота одликована Орденом народног хероја је Спасенија Цана Бабовић, која је одликована 5. јула 1952. године.

 • pedjaza каже:

  Smrt Jovanke Broz označila je kraj one druge Titove polovine. Nepravedno zaboravljena i zapostavljena od državnih organa decenijama unazad, Jovanka je je skoromno živela, ostajući dosledna idealima za koje se borila tokom NOR-a i koje je negovala i u posleratnom periodu kao supruga predsednika Republike, vrhovnog komandanta oružanih snaga, vođe komunista i Maršala Jugolsavije.
  Prisustvo brojnih predstavnika organa vlasti njenoj sahrani kao da je potvrdilo da je Jovankina smrt podstakla mnoge na razmišljanje o odnosu prema NOR-u u celini i tekovinama socijalističke posleretne izgradje zemlje. U govoru premijera, Ivice Dačića, moglo se to jasno uočiti.
  Predsednik RO SUBNOR-a, prof. dr. Miodrag Zečević, oprostio se od Jovanke Broz govorom u stilu saborca, onako kako je kao učesnica NOR-a, nosilac partizanske spomenice i drugih odlikovanja, to i zaslužila.
  Jovankin sestrić, Goran Aleksić, podsetio je da je uprkos izvesnom periodu blagostanja, Jovankin život, na žalost, mnogo više obilovao teškoćama.
  Prisustvo predstavnika drugih država, delegacija brojnih organizacija iz bivših jugoslovenskih republika, velikog broja domaćih i stranih novinara i više hiljada drugih građana, još jedan je dokaz da se ni 33 godine posle smrti Tita, kao ni 22 godine nakon razbijanja SFRJ, pozitivne tekovine tog vremena nisu zaboravile i da i danas žive u srcima mnogih ljudi.
  Uzalud su mnogi mislili i govorili da nas neće biti, pokušavali na sve moguće načine da nas diskredituju i likovali trenutnom slabljenju naših aktivnosti. MI, antifašisti, poštovaoci NOR-a, Tita, KPJ/SKJ, socijalističke Jugoslavije i svih ostalih pozitivnih vrednosti iz tog vremena, ne samo da postojima, već se borimo za istinu i protiv falsifikovanja istorije. To što smo u višegodišnjij medijskoj blokadi, ne znači da smo nestali. Ovaj skup, inspirisan tužnim povodom, pokazao je da nismo iščezli, a neke će možda malo i prodrmati, u smislu da će preispitati svoje ignorantske stavove prema najsvetlijem periodu naše istorije.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.