Општи протест Међународне федерације

 ФАШИЗАМ ЈЕ ЗЛОЧИН!

Прошле недеље Вилмош Ханти, председник Међународне федерације бораца отпора (ФИР) – Удружења антифашиста и председник Антифашистичке федерације Мађарске, био је нападнут од групе неофашистичких насилника.

У току антифашистичких демонстрација и манифестација у Будимпешти, које су биле усмерене против антисемитизма и неофашизма, група младих људи напала је Вилмоша Хантија и тукла га тако да је морао бити збринут у болници. Током антифашистичког митинга ова група је – пред очима полиције – галамила, прекидајући говорника и покушавајући да учеснике застраши. Када се полиција повукла на крају манифестација, неофашистички провокатори су добили прилику да нападну демонстранте, не само вербално, већ ударцима, називајући их „непријатељима Мађарске.“

То је нови ниво фашистичког насиља у Мађарској. Прве жртве насилних напада екстремно десничарског ЈОББИК-а били су припадници ромске мањине. Сада су нападнути Демократи. Пре неколико месеци, медија екстремне деснице отпочела су вербалну кампању линча против Ханти Вилмоша али без икакве судске интервенције против тога. Сада се вербална кампања претворила у право насиље.

Покажимо солидарност са председником ФИР Ханти Вилмошем. Пишите амбасадама Мађарске протесте против екстремне деснице која бесни у Мађарској. Ни једна чланица ЕУ не сме допустити терор екстремне деснице.

Фашизам није значење, него злочин!

 

Извршни комитет ФИР-а