ОСЛОБОЂЕЊЕ КИСАЧА ОД ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СУБНОР Града Новог Сада присуствовао је на позив МУ СУБНОР-а Кисач обележавању дана ослобођења Кисача од фашизма у Другом светском рату.

За време Другог светског рата Кисач је био важан центар антифашистичког отпора. У борби против окупације 93 мештана Кисача дало је живот за слободу, а више од 500 мештана је у различитим облицима било укључено у покрет отпора.

У јулу 1941. године формиран је Кисачки партизански одред и његове прве акције биле су паљење кудеље на Ирмову и данашњем Змајеву. У Кисачу су се налазиле бројне базе у којима се прикупљала помоћ и сакривали курири и значајни припадници Народноослободилачког покрета.

Када је у августу 1944. године формиран Новосадски партизански одред за команданта постављен је Јан Паљик Јураја из Кисача.

У својој последњој акцији фашистички окупатор у освит слободе убио је 11 људи, међу којима су биле жена и деца. А уништено је и 17 кућа.

Кисач су 13. октобра 1944. године ослободили партизани и због тога је овај дан проглашен за Дан ослобођења од фашизма. Овај датум данас се обележава и као Дан месне заједнице Кисач.

13.10.2023.