ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ДЕЈАНУ МИТИЋУ ХЕРОЈУ СА КОШАРА

Данас је, тачно 25 година од завршетка Битке на Кошарама, у Трупалу, непосредно поред Ниша, откривен споменик једном од хероја те величанске битке. Водник 125. моторизоване бригаде Дејан Митић је код карауле Кошаре дао свој живот и спасао своје саборце, а као вечно сећање на његово херојство, испред школе „1. мај“ откривен је споменик у његову част.

Он је“, како је истакао генерал-пуковник Владимир Лазаревић, ратни командант Приштинског корпуса, исписао нове странице наше историје својим јунаштвом. Као млади старешина, 16. априла био је тешко рањен на Кошарама у одбрани државне међе. Неколико војника је покушало да му помогне да се извуче, нисмо успели. „Међутим“, као се присећа генерал Лазаревић „он је сам наредио војницима да више нико не прилази, а он ће својим животом да брани одступницу, да би се војници повукли на безбедни положај“. Стога, је данас присутна туга, али и велики понос на јунака, ког не треба заборавити.

Откривању споменика присуствовао је и Дејанов отац Славољуб, који се присетио последњег разговора са својим сином. Он је такође навео да се закаснило са подизањем споменика.

Памтим његове последње речи које сам чуо кад сам био у Куршумлији, пре бомбардовања. Тад смо се чули последњи пут. Само ми је рекао да ставим муницију у џеп и да чувам три метка за себе. Рекао ми је да не дам да ме ухвате живог. Он је тако и урадио. Ја нисам имао прилику да ме нико зароби, а он је тако однео неколико албанских живота, али и свој. Није могао да се спаси и извуче“, рекао је Дејанов отац.

Споменик Дејану Митићу је подигнут испред Основне школе „1. мај“ у Трупалу, а финансирала га је Градска општина Црвени крст.

Проф др. Мирослав Милутиновић председник ГО Црвени крст поручио је: „Ми смо овај споменик назвали Споменик сећања, сећања на једног нашег суграђанина, који је у 22. години изгубио свој живот у борбама на караули Кошаре, бранећи своју отаџбину. Ми смо се договорили да свака генерација ове школе овде има историјски час, где ће професори историје нашим школарцима испричати шта се све догодило 1999. године, која су то дела била наших суграђана и како су животе дали за одбрану наше отаџбине и слободу“.

Након откривања споменика положени су и венци. Овој церемонији присуствовао је и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђе Тодоров. Он је истакао да је држава ту за преживеле борце и борце инвалиде, као и за породице које су изгубиле своје чланове породице.

Иначе, Дејан Митић (22), водник у 125. моторизованој бригади, један је од 108 хероја који су страдали у бици на Кошарама која је трајала од 9. априла до 10. јуна 1999. а чији је циљ био спречавање копнене инвазије ОВК и НАТО снага са територије Албаније на подручје Косова.

У име СУБНОР-а Србије града Ниша откривању споменика хероја са Кошара војнику Дејану Митићу у име СУБНОР-а Србије Града Ниша присуствовали су председник ГО Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, председнок скупштине проф. др Видимир Вељковић, пуковник у пензији и председник ГО Црвени крст Момчило Јовић, пуковник у пензији.

10. јуна 2024.