ОТВОРЕНА СПОМЕН СОБА „ЛАЋАРАК У БОРБИ”

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак, je у петак 12. априла 2024. године, на дан када је обележена 79. годишњица пробоја Сремског фронта у сали лаћарачког Дома културе приредио свечано отварање Спомен собе „Лаћарак у борби“. Спомен соба је прилог неговању културе сећања и одавања заслуженог поштовања многобројним жртвама које су мештани овог места дали у досадашњим ратовима. На свечаности отварања спомен собе, поред многобројних мештана Лаћарка, бораца и њихових потомака, били су присутни угледни гости – државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, председник СУБНОР-а Србије генерал – мајор Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошчевић, представници Републичких одбора Савеза удружења бораца за вредности Народноослободилачке борбе Словеније (ЗЗБ НоБ) Словеније и СОБНОР-а Црне Горе, представници више борачких организација из Србије, амбасадор Белорусије са сарадницима и дипломатски представници амбасаде Руске Федерације.

Присутнима се најпре обратио заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак Дејан Уметић који је рекао да отварање спомен собе јесте круна рада овог удружења и начин на који се одужујемо нашим прецима и славним граничарима који су војевали и бранили границе Европе”, подсећајући на број жртава, преживелих бораца, носилаца партизанске споменице, народних хероја и погинулих бораца последњих ратова. Аутор поставке, историчар и виши архивист Дејан Мостарлић из Историјског архива „Срем” начинио је хронолошки осврт на важна историјска збивања и ратове у једном од највећих сеоских насељу у Србији, места чији су појединци и становништво одувек давали велики допринос у борби за слободан живот достојан човека“.

Пошто је изложени фото и документарни материјал са приложеним предметима превазишао оквире само војне или ратне историје, у концепцију Спомен собе покушали смо да унесемо и елементе везане за општу историју живота у селу. Жеља нам је да ово буде репрезенативни простор, место на коме ће сви Лаћарци и потомци жртава доводити госте села и са поносом им причати о великој историји овог места и његових људи, рекао је Мостарлић.

Државни секретар у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Зоран Антић истакао је лаћарачку организацију бораца као једну од најактивнијих у републици, изражавајући велико поштовање за активности које СУБНОР Месне заједнице Лаћарак посвећује неговање културе сећања, због чега је надлежно министарство и подржало пројекат спомен собе у Лаћарку. Модератор програма Јасна Арбанас прочитала је неколико својих песама, дајући свечаној манифестацији у препуној сали Дома културе пригодан уметнички допринос. Част да пресеку врпцу и званично отворе Спомен собу имали су државни секретар Зоран Антић и генерал – мајор Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак