ПАМТИМО ОСЛОБОЂЕЊЕ КОНЦЕНТРАЦИОНИХ ЛОГОРА

Традиционално у априлу одржавају се комеморације поводом ослобађања концентрационих логора 1945. године диљем Немачке. То је ваљана традиција не само за преживеле логораше и њихове рођаке, већ и представнике државе чији су житељи били затворени у конц-логорима и чије су армије, као део антихитлеровске коалиције, учиниле војну победу нацизма могућом. Ово је, у једну руку, израз поштовања жртава, а у исто време видљива захвалност ослободиоцима.

Последњих дана можемо чути информације са различитих меморијалних места, на којима су и совјетске жртве фашистичког варварства, заробљеници логора и рата. Али све то не онако како доликује улози Црвене армије, већ под сенком дешавања у Украјини. Тако да на овогодишње комеморације нису позвани Руси и Белоруси, што је нонсенс будући да су дали највећи број жртава у Другом светском раду.

ФИР у оваквом понашању не види само погрешан политички сигнал, већ и увреду совјетским жртвама и њиховим рођацима. Питамо се како неко може, на пример, ослобођење концлогора Сашенхаусен да обележи без присуства представника војних снага Русије, које су ослобођење учиниле могућим.

Ово нас недвојбено подсећа на став Владе Пољске пре неколико година, када су представници Русије искључени из обележавања годишњице ослобођења озлоглашеног Аушвица и када је пољски министар изнео апсурдну тврдњу, да су логор ослободили Украјинци. Он није разумео, или није хтео да разуме, да су војници Другог украјинског фронта Црвене армије досегли до логора 27.1.1945. године и ослободили га.

ФИР подржава саопштење антифашиста  Немачке која гласи: „Веома је важно да се јасно разграничи неопходна осуда рата у Украјини од сећања на смрт немачког фашизма. Наглашавам да је веома важно ових дана сећати се совјетских жртава фашизма, које долазе из свих делова некадашњег СССР-а.

Штавише ми наглашавамо још једанпут да је Црвена армија, као део антихитлеровске коалиције дала пресудан допринос ослобођењу наше земље од фашистичког варварства. У армији Совјетског Савеза раме уз раме борили су се Руси, Украјинци и сви други народи СССР-а.

Стога је неприхватљиво да на овим обележавањима не узму учешћа државе сукцесори СССР-а, посебице Русије, зато што су у центру збивања ових дешавања жртве, махом цивили. Штавише треба нагласити да су ова обележавања обавеза за мир, помирење и заједничко памћење. Са наше тачке гледишта, исто је примењиво и на 8/9 мај „Дан победе“ и „Дан ослобођења“. Овом приликом, такође, у духу порука мира, морају се значајно нагласити постигнућа свих ветерана Црвене армије, без обзира из које државе сукцесора СССР-а потичу. Морамо памтити како су се борили против нацизма, а за мир, као и жртве које су поднели за ово ослободилачко постигнуће. Ово се , такође, односи и на чланове породица и потомака који би желели да учествују на овим свечаним комеморацијама.“

ФИР очекује да ће званичници у свим меморијалним градовима осигурати сећање на совјетске жртве логора и да ће омогућити свим представницима сукцесора СССР-а да на достојанствен начин одају пошту својим жртвама. Ми осуђујемо свако  искључивање и сматрамо ово државном ревизијом историје науштрб ослободилаца и жртава као и њихових рођака.

Дубоко осуђујемо, са великим гнушањем, ово антируско понашање и искривљавање историјских факата.